Astazi incepe campania electorala pentru alegerile locale din acest an, ce se va desfasura in perioada 11 mai-9 iunie, urmand ca procesul efectiv de vot sa aiba loc duminica, 10 iunie. Afla astazi, pe AvocatNet.ro, tot ce trebuie sa stii despre campania electorala: cat dureaza, unde se desfasoara, dar si ce sanctiuni primesc candidatii daca nu respecta prevederile legale.
10 iunie – ziua decisiva
Guvernul Romaniei, prin
Hotararea de Guvern nr. 140/2012, a decis ca scrutinul pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, municipali, judeteni si a presedintilor consiliilor judetene se va desfasura
duminica, 10 iunie, iar procesul de vot va incepe la ora 7.00 si se va incheia la ora 21.
Conform Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, alegerile pentru consiliile locale si judetene se organizeaza potrivit principiului reprezentarii proportionale, prin scrutin de lista blocata, precum si pe baza de candidaturi independente, in timp ce pentru alegerea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene se utilizeaza sistemul electoral majoritar relativ, respectiv scrutinul uninominal.
Sunt declarati alesi candidatii care au intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, iar in cazul in care niciun candidat nu intruneste majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizeaza un al doilea tur de scrutin la care participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri si care va avea loc la doua saptamani de la primul tur.
Potrivit legii,
o persoana nu poate candida, in acelasi timp, pentru functia de primar si pentru functia de presedinte al consiliului judetean.
Ce inseamna campania electorala?
Potrivit prevederilor legale in vigoare, campania electorala incepe
cu 30 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor, respectiv in 11 mai, si se va incheia in data de
9 iunie, ora 7.00.
Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prevede ca, in campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum si cetatenii
au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.
De asemenea, pe toata perioada de 30 de zile, candidatii vor avea dreptul la spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii, ce pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe.
Insa este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.
Totodata,
sunt interzise promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un anumit candidat, faptele fiind considerate infractiuni si, in consecinta, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Acelasi act normativ stabileste ca distribuirea de catre candidati a bauturilor alcoolice in timpul adunarilor sau afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise vor fi sanctionate contraventional cu amenzi intre 600 si 3.000 de lei.
Contraventie va fi considerata si continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale (afisarea si distribuirea materialelor electorale sau sfatuirea alegatorilor), fiind pedepsita ca atare, cu amenda intre 1.400 si 2.000 de lei.
Campania electorala si audiovizualul
In ceea ce priveste
campania electorala la posturile de radio si de televiziune, Decizia Consiliului National al Audiovizualului (CNA) nr. 195/2012 (publicata in M.Of. nr. 283, din 27 aprilie 2012) stabileste ca aceasta se va incheia cu 3 zile inaintea votarii, adica joi, 7 iunie, la ora 24:00.
Conform deciziei CNA, campania electorala din audiovizual va avea in vedere interesele generale, astfel ca electoratul trebuie informat corect pentru a putea vota in cunostinta de cauza. Totdata, trebuie sa fie o campanie
echitabila, echilibrata si corecta pentru candidati, in sensul ca fiecare dintre acestia va beneficia de un tratament obiectiv si echidistant si va avea posibilitatea de a se face cunoscut in randul electoratului.
Pe toata perioada campaniei, candidatii sau reprezentantii acestora vor putea participa
doar la emisiunile si dezbaterile electorale, insa nu vor putea produce, realiza sau modera emisiuni sau spoturi publicitare la posturile radio si TV.
Decizia CNA stabileste ca atat emisiunile electorale, cat si cele de dezbateri electorale vor asigura competitorilor electorali conditii egale in ceea ce priveste libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor si echidistanta, iar realizatorii si moderatorii acestor emisiuni trebuie sa fie impartiali, sa ofere fiecarui candidat participant la discutii posibilitatea de prezentare a opiniilor sale si sa formuleze clar intrebarile, fara a fi tendentioase sau partinitoare.
Dupa data de 7 iunie, posturile radio si TV nu vor mai putea prezenta sondaje de opinie, difuza spoturi de publicitate electorala, comenta campania electorala sau invita in emisiuni candidatii sau reprezentantii acestora.
De asemenea, nici in ziua votului nu sunt permise astfel de actiuni, cu atat mai putin indemnuri la a vota/ a nu vota un candidat sau discutii despre sondajele realizate la iesirea de la urne inaintea inchiderii procesului de vot.
Citeste in sectiunea Alegeri locale 2012 si articolul Alegerile locale din 2012 vor avea loc in 10 iunie.
Comentarii articol (2)