Grad de ocupare: maximum 60%
"Fata de anul trecut, vanzarile de bilete pentru hotelurile de pe litoralul autohton au scazut in medie cu 40%", ne-a declarat Lucia Morariu, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). "Statiunea Mamaia ramane in top si sustine 40% din vanzarile de pe litoral. In schimb, in Saturn, acestea sunt la jumatate din cele din Mamaia", spune presedinta ANAT.
Preferintele turistilor cu disponibilitati financiare reduse s-au indreptat, in acest an, in ordine, catre Saturn, Eforie Nord, Jupiter, Neptun, Venus, Olimp, Costinesti, Cap Aurora, Mangalia si Eforie Sud. Trebuie amintit ca multe din hotelurile aflate in aceste statiuni abia au reusit, pana acum, sa-si ocupe capacitatea de cazare in proportie de 20%, au declarat marii tour-operatori romani intervievati pentru acest top.
Potrivit ANAT, gradul mediu de ocupare al unitatilor de cazare de pe litoralul autohton este in prezent de 50-60%. Principalele motive ale acestei scaderi dramatice a numarului de turisti sunt atat vremea neprielnica, cat si structura anului scolar si a celui universitar, care face ca vacantele sa inceapa tarziu in vara. La acestea se adauga, spune Lucia Morariu, si faptul ca tarifele pentru sezonul urmator se stabilesc si se comunica de catre hotelieri tarziu, astfel incat ofertele apar abia pe la inceputul anului, situatie care ingreuneaza vanzarea biletelor, mai ales a celor in rate. Deloc de neglijat este scumpirea tarifelor pentru litoralul autohton cu circa 10% fata de cele practicate in sezonul precedent. "Hotelierii nu ne-au inteles si au majorat tarifele cu 10%, in conditiile in care produsele externe s-a ieftinit", ne-a mai informat oficialul ANAT. Nu trebuie uitata nici lipsa infrastructurii de agrement, carenta care se manifesta mai ales in statiunile din sudul litoralului si care nu ofera practic turistilor alternative de petrecere a timpului in caz ca vremea este proasta.
Optimism pentru viitor
Cu toate ca actualul trend nu-i favorizeaza, operatorii din turism sunt optimisti in privinta redresarii situatiei, mai ales ca prognozele elaborate de Administratia Nationala pentru Meteorologie pentru perioada iulie-septembrie sunt "extrem de favorabile" petrecerii concediului la mare. "Interesul pentru litoralul Marii Negre exista. Potentialii turisti au fost, insa, descurajati de ploile si de inundatiile din ultima vreme. Multi clienti se vor inscrie in perioada imediat urmatoare, dupa ce vor constata o imbunatatire a vremii. Prognoza ANMH este favorabila", spune Iulian Andrei, presedintele Comisiei pentru Turism Intern a ANAT.
Comentarii articol (0)