avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxa Hoteliera interpretari
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxa Hoteliera interpretari

Am si eu nevoie de un sfat daca se poate.

Eu pentru apartamentele ce le inchiriez in regim hotelier am urmatoarea situatie

a din 2006 de cind am demarat activitatea ca PFA pentru codul caen 5523 alte mijloace de cazare turisti, am emis facturi si chitante (lucrez legal)

b in perioada 2006 - iunie 2007 am functionat ca PFA fara sa am clasificare de la Ministerul de Turism (de fapt eu pot functiona si fara clasificare) iar clasificarea este luata pentru APARTAMENTE IN LOCUINTE FAMILIALE

c din iunie 2007 am obtinut clasificarea pentru APARTAMENTE IN LOCUINTE FAMILIALE

Problema a aparut la inceputul lunii Octombrie cind am avut un control de la Primaria Constanta pentru ca nu am platit taxa hoteliera.

Ei bine in HCLM Constanta exista tabelul atasat in care eu nu ma regasesc pentru ca in tabel scrie Tipul unitatilor de cazare si sint enumerate (hotelurile, campingurile si motelurile, hotelurile cu circuit inchis neclasificate conform Normelor stabilite de Ministerul Turismului) iar sub tabel exista fraza

Taxa hoteliera se datoreaza pentru intreaga perioada de sedere, pentru unitatile de cazare din Municipiul Constanta

Intrebarea mea este daca eu ma incadrez la plata acestei taxa si care este dovada (textul explicit).

Cei de la Primaria Constanta spun ca desi nu se mentioneaza in HCLM acest lucru eu fiind clasificat am devenit automat unitate de cazare, dar culmea ei doresc chiar si asa sa le achit taxa hoteliera si pentru perioada cind am functionat fara clasificare de la Ministerul de Turism.

2. TAXA HOTELIERA in Mamaia si Constanta

Tipul unitatilor de cazare


Hotel *
Hotel **
Hotel ***
Hotel ****
Hotel *****
Campinguri si moteluri
Hoteluri cu circuit inchis, neclasificate conform
Normelor stabilite de Ministerul Turismului


Taxa hoteliera se datoreaza pentru intreaga perioada de sedere, pentru unitatile de cazare din Municipiul Constanta, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate in Statiunea Mamaia si Sat Vacanta, atunci cand taxa se datoreaza numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de cazare.

Daca este nevoie pot scana si trimite diverse documente aici.

Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 16:09, 9 Octombrie 2008
Pentru ca taxa hoteliera este un impozit local datorat de persoanele care beneficiaza de cazare, iar hotelierii il incaseaza in numele acestora si il vireaza consiliului local


l571/2003


CAP. VIII - Taxa hoteliera

ART. 278 - Reguli generale

(1) Consiliul local poate institui o taxa pentru sederea intr-o unitate de cazare, intr-o localitate asupra careia consiliul local isi exercita autoritatea, dar numai daca taxa se aplica conform prezentului capitol.

(2) Taxa pentru sederea intr-o unitate de cazare, denumita in continuare taxa hoteliera, se incaseaza de catre persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, o data cu luarea in evidenta a persoanelor cazate.

(3) Unitatea de cazare are obligatia de a varsa taxa colectata in conformitate cu alin. (2) la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia este situata aceasta.



ART. 137 - Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii

e) sumele achitate de furnizor sau prestator, in numele si in contul clientului, si care apoi se deconteaza acestuia, precum si sumele incasate in numele si in contul unei alte persoane.


Conform Codului Fiscal, consiliile locale ale comunelor, oraselor sau municipiilor au la dispozitie in fiecare an fiscal optiunea de a institui o taxa pentru cei care beneficiaza de servicii de cazare intr-o unitate de profil din localitatea respectiva; taxa se face venit la bugetul local.


Autoritatile locale pot lua hotararea in vederea aplicarii taxei pentru anul urmator doar pana la data de 31 mai a anului fiscal in curs; in caz contrar se considera ca anul fiscal urmator va fi lipsit de aceasta taxa.

Taxa se incaseaza odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate si se varsa lunar la bugetul local respectiv, pana la data de 10 a lunii in curs pentru luna precedenta, cu exceptia situatiilor in care aceasta data coincide cu o zi nelucratoare, caz in care virarea se face in prima zi lucratoare urmatoare.

Persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea au obligatia ca in documentele utilizate pentru incasarea tarifelor de cazare sa evidentieze distinct taxa hoteliera incasata, determinata in functie de cota si, dupa caz, de numarul de zile stabilite de catre autoritatile deliberative.

Astfel, cota taxei se stabileste de catre consiliul local si este cuprinsa intre 0,5% si 5% (inclusiv) din tariful practicat de unitatile de cazare, fiind aplicata dupa cum urmeaza:

a) pentru sederea in municipii, orase sau comune, altele decat cele declarate de lege drept statiuni turistice, taxa hoteliera se aplica la tarifele de cazare practicate de unitatile hoteliere pentru intreaga perioada de sedere, pentru fiecare persoana care datoreaza aceasta taxa; numarul de zile pentru care se datoreaza taxa hoteliera se stabileste de catre autoritatile deliberative respective;

b) pentru sederea in statiunile turistice, atat cele de interes national, cat si cele de interes local, declarate ca atare prin hotarare a Guvernului, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa hoteliera se aplica la tarifele de cazare practicate de unitatile de cazare numai pentru o noapte de cazare, pentru fiecare persoana care datoreaza aceasta taxa, indiferent de perioada reala de cazare.

In cazul unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, cota taxei poate varia in functie de clasa cazarii in hotel.

Va multumesc pentru raspuns dar eu tot nu m-am lamurit.

Concret eu sint constituit ca PFA (persoana fizica autorizata) avind codul caen 5523 alte mijloace de cazare turisti si detin 3 puncte de lucru (apartamente in bloc-definite de Ministerul de Turism locuinte familiale)

In perioada 2006 - iunie 2007 am functionat fara sa am si acreditare de la Ministerul Turismului
Incepind din Iunie 2007 am obtinut clasificarea doar pentru 2 apartamente dar eu functionez in ontinuare cu toate cele 3 apartamente pentru ca nu imi este impusa obtinerea certificatului de clasificare si pentru al 3 apartament.

Pe certificatele de clasificare scrie clar APARTAMENTE IN LOCUINTE FAMILIALE

Ori in HCLM nu este specificat acest lucru ci se spune ca `unitatile de cazare` si apare tabelul unitatilor de cazare in care sint evidentiate unitatile de cazare (hotelurile, campingurile si motelurile, hotelurile cu circuit inchis neclasificate conform Normelor stabilite de Ministerul Turismului)

Am anexat in primul post documentele.

Practic cei de la Primaria Constanta ar fi trebuit sa treaca in tabelul respectiv toate unitatile de cazare de la care ei doreau sa incaseze taxa hoteliera dar din lene sau prostie au crezut ca in oras si statiune sint doar Hoteluri , Moteluri si campinguri.


Concret in HCLM nefiind trecut expres tipul unitatii de cazare la care eu ma incadrez pot contesta decizia de impunere ? mergind apoi in contecios administrativ in cazul unor raspunsuri negative.


Iata si tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare conform Ministerului de Turism
Daca observati sint mai multe structuri de primire turistica ce nu se regasesc in hotarirea consiliului local

1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
3. moteluri de 3, 2, 1 stele;.
4. hosteluri de 3 , 2 si 1 stele
5. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
6. bungalow-uri de 3, 2, 1 stele;
7. cabane turistice de 3, 2, 1 stele;
8. campinguri, sate de vacanţă, popasuri turistice, căsute tip camping, de
4, 3, 2, 1 stele
9. pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele/flori;
10. apartamente sau camere de închiriat de 3, 2, 1 stele;
11. structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe nave fluviale şi maritime
de 5, 4, 3, 2, 1 stele.

Cum ati specificat "nefiind trecut expres tipul unitatii de cazare la care va incadrati puteti contesta decizia de impunere, apoi in contecios administrativ in cazul unor raspunsuri negative."
ult succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul taxa hoteliera danutza-ali danutza-ali am fost cazata la doua hoteluri diferite din cadrul aceleasi localitati si cu toate ca pretul afisat la receptie era acelasi respectiv 300 lei/noapte cu mic ... (vezi toată discuția)
Decont cazare la hotel de 4* alexandru andra alexandru andra Daca merg la un curs de pregatire profesional organizat de catre o societate si respectivul curs este cu cazare la un hotel de 4*, institutia imi poate deconta ... (vezi toată discuția)