ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificarea controversei PROFESIE LIBERALA sau PROFESIE LIBERA
Din punctul nostru de vedere, forma corecta este aceea de profesie liberala, dar cum in fiscalitate se procedeaza asa cum procedeaza marile puteri cu statele mici : "Intai le subjuga si apoi le caștiga afectiunea", tot asa au procedat si "marile" puteri care, la un moment dat, au condus destinele patriei noastre hotarand ca PROFESIILE LIBERALE nu se vor mai numi asa, ele vor fi numite PROFESII LIBERE, s-a facut acest lucru fara ca macar unora dintre noi sa ni se castige afectiunea, nici atunci si nici mai tarziu.
Articolul continuă mai jos
Ilustrarea legislativa este relevanta in acest
”
O.G. nr. 7 / 2001 privind impozitul pe venit
Art. 15 (1) in intelesul prezentei ordonante, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
........................................................................................................................................................
(3)Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii asemanatoare, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.”
Si
LEGEA nr. 493 / 2002 pentru aprobarea O.G. nr. 7/2001 privind impozitul pe venit
10. La articolul 15, alineatele (1) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 15 (1) in intelesul prezentei ordonante, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
........................................................................................................................................................
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii asemanatoare, desfasurate in mod independent, in conditiile legii."
Dar si
Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal (forma initiala):
”CAPITOLUL II: Venituri din activitati independente
Art. 47: Definirea veniturilor din activitati independente
(1)Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.”
Noi consideram inlocuirea notiunii de PROFESIE LIBERALA cu aceea de PROFESIE LIBERA drept un xenism fiscal apartinand unor vremuri revolute.
CONFUZIA PFA, PFI si PROFESIE LIBERALA
Intalnim adesea in limbajul curent al nespecialistilor, dar de multe ori si in acela al specialistilor, referinta PFI ( Persoana fizica Independenta) in loc de profesie liberala sau referinta PFA in loc de profesie liberala, ceea ce este si mai de neinteles, mai ales la specialisti. De curand am auzit la o intalnire a specialistilor in fiscalitate o formulare de genul:
”Eu sunt expert contabil si nu am firma, am un PFA”.
Prin ceea ce am scris pana acum, noi consideram ca am lamurit notiunile de PFA, II, IF si profesie liberala.
Mai repetam – nu inca odata, pentru a nu cadea in alte pacate ...,
PFA (Persoana Fizica Autorizata) este reglementata de OUG nr. 44/2008 si se refera la una din formele de organizare ale comerciantilor persoane fizice,
in timp ce
PROFESIILE LIBERALE sunt forme de exercitare a unei profesii reglementate de o lege speciala (de exemplu, Legea nr. 178/1997 in cazul profesiei de traducator/interpret autorizat etc.)
PROFESIILE LIBERALE sunt forme de exercitare a unei profesii reglementate de o lege speciala (de exemplu, Legea nr. 178/1997 in cazul profesiei de traducator/interpret autorizat etc.)
In ceea ce priveste notiunea de
PFI (Persoana Fizica Indpendenta), aceasta a fost una din primele forme de autorizare ale comerciantilor persoane fizice (LEGEA nr. 300 din 28 iunie 2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, care a abrogat LEGEA nr. 507 din 12 iulie 2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice , lege care a abrogat DECRETUL-LEGE nr. 54 din 5 februarie 1990 privind organizarea si desfaṣurarea unor activitaṭi economice pe baza liberei initiative) forma de autorizare inlocuita azi prin PFA-ul definit de OUG nr. 44/2008.
Si totusi trebuie sa remarcam:
- Mai sunt si azi prevederi legale care utilizeaza pentru definirea profesiilor liberale denumirea de PFI ( Persoana Fizica Independenta), e drept in legi nefiscale, cum ar fi Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care la art. 380 prevede:
”Art. 380 (1)Profesia de medic se exercita in Romania cu titlul profesional corespunzator calificarii profesionale insusite, dupa cum urmeaza:
………………………………………………………………………………………….
(3)Medicii care au obtinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor din Romania pot desfasura activitati medicale potrivit pregatirii profesionale in sistemul public de sanatate sau/si in sistemul privat, fie ca angajati, fie ca persoana fizica independenta pe baza de contract. Calitatea de persoana fizica independenta se dobandeste in baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania si a inregistrarii la administratia financiara in a carei raza domiciliaza medicul. in conditiile legii, medicii pot infiinta si cabinete de practica medicala.”
Restul il veti afla accesand:
http://www.confisc.ro/index.php/book/show/id/66
Consultand cartea care va va lamuri, speram noi, in ceea ce priveste aceasta ”problema” fiscala .
Nicolae Mandoiu si Suteu N. Alexandru
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.