Într-o astfel de situație se află și arbitrii, celor cărora le este permis, la multe dintre administrațiile financiare din țară, să se înregistreze ca persoane fizice independente (PFI), existând însă și situații în care acestora le este refuzată înmatricularea unei astfel de entități. În acest caz, singura soluție rămâne înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), ca persoană fizică autorizată (PFA) sau altă formă de organizare asemănătoare.
În România, există mai multe profesii liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale, fără a fi necesară înregistrarea la registrul comerțului. Practic, chiar dacă noțiunea de PFI nu este clar ancorată în vreo lege, acest termen face referire la profesiile libere, adică la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Vorbim, printre altele, despre avocatură, arhitectură, activitate de notariat, de contabilitate, de traducere, de consultanță fiscală, mediere etc.
Dacă ne uităm peste legislația comunitară, aflăm că profesiile liberale sunt acelea care sunt exercitate pe baza unor calificări profesionale relevante, cu titlu personal, având propria lor responsabilitate şi de o manieră profesională independentă, de persoanele care oferă servicii intelectuale şi conceptuale în interesul clientului şi al publicului.
Totuși, legislația autohtonă tratează global profesiile liberale în cadrul profesiilor reglementate şi a activităţilor independente, motiv pentru care practica administrațiilor financiare diferă de la un județ la altul, de la un sector la altul în cazul Municipiului București, sau chiar de la un inspector la altul.
Vorbim, concret, de o lacună legislativă cu care se confruntă și cei care vor să presteze servicii de arbitraj. Mai exact, fie că vorbim de arbitri de volei, de handbal, fotbal sau baschet, aceștia se pot vedea în imposibilitatea de a solicita la ANAF înființarea unei PFI, fiind obligați să se adreseze registrului comerțului pentru înmatricularea unei persoane fizice autorizate (PFA) sau a unei alte forme de organizare reglementate de OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Practic, atunci când solicită înregistrarea ca PFI la Fisc, arbitrii solicită posibilitatea de a desfășura o profesie liberă, prin autorizarea codului CAEN 9319 - Alte activități sportive, ca obiect principal de activitate.
De cele mai multe ori, administrațiile financiare din țară acceptă documentele depuse în acest sens de contribuabili și le emit acestora certificatul de înregistrare fiscală (CIF), în baza căruia arbitrii își pot desfășura apoi activitatea, pot factura și așa mai departe.
Totuși, anumiți inspectori ai Fiscului acceptă doar autorizarea ca sportiv (jucător) sau antrenor sub codul CAEN 9319, considerând că nu există temeiul legal de eliberare a CIF-ului pentru profesia liberală/independentă de arbitru. Astfel, aceștia refuză să primească documentele depuse de arbitri pentru înființarea PFI, existând și cazuri în care dosarul a fost primit, dar fără a fi eliberat ulterior și CIF-ul.
Putem vorbi, așadar, de o lacună legislativă, care face ca practica Fiscului să nu fie unitară, nici măcar la nivelul Capitalei. Așa se face că anumiți inspectori consideră că profesia de arbitru trebuie autorizată la ONRC, prin înființarea unei PFA.
Conform informațiilor disponibile pe site-ul ONRC, profesiile liberale necesită îndeplinirea, pentru a fi încadrate ca atare, a următoarelor condiţii cumulative:
- un act normativ care să reglementeze domeniul;
- o autoritate publică sau un corp profesional care verifică îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a profesiei, eliberează autorizaţia şi o înscrie într-un registru;
- o prevedere expresă în actul normativ prin care profesia se desfăşoară în baza autorizaţiei şi/sau a legitimaţiei de membru.
Așa se face că cele mai cunoscute profesii liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale, pentru care nu e necesară înregistrarea în registrul comerțului, sunt cele de avocat, notar, medic sau contabil.
De altfel, pe lista orientativă a profesiilor liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale, fără înregistrarea în registrul comerțului (lista completă poate fi consultată aici), regăsim și profesiile/ocupațiile de arhitect, auditor financiar, consultant fiscal, farmacist, mediator, practician în insolvență, sociolog, psiholog sau traducător/ interpret autorizat.
Desigur, în practică există mulți psihologi, arhitecți, traducători, medici și alți profesioniști care lucrează în regim de PFA, și nu de liber profesioniști.
Fie că vorbim de desfășurarea activității ca PFI, fie ca PFA, înregistrarea unei forme de organizare este necesară ca urmare a caracterului de continuitate/recurență a respectivei activități. Astfel, așa cum ne explica un specialist în 2016, o activitate care se repetă, care se desfășoară mai mult de o singură dată într-un an fiscal, de către aceeaşi persoană, poate fi considerată ca având un caracter de continuitate, motiv pentru care este necesară înființarea unei forme de organizare.
Comentarii articol (3)