Atunci când vorbim despre profesiile liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale, fără a fi necesară înregistrarea la registrul comerțului, ne referim la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii. Vorbim, printre altele, despre avocatură, arhitectură, activitate de notariat, de contabilitate, de traducere, de consultanță fiscală sau mediere.
Și chiar dacă, în practică, întâlnim mulți psihologi, arhitecți, traducători, medici sau contabili care lucrează în regim de persoană fizică autorizată (PFA), legislația în vigoare stabilește că, pentru desfășurarea acestor activități, este suficientă autorizarea la ANAF.
Conform informațiilor disponibile pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, profesiile liberale necesită îndeplinirea, pentru a fi încadrate ca atare, a următoarelor condiţii cumulative:
- un act normativ care să reglementeze domeniul;
- o autoritate publică sau un corp profesional care verifică îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a profesiei, eliberează autorizaţia şi o înscrie într-un registru;
- o prevedere expresă în actul normativ prin care profesia se desfăşoară în baza autorizaţiei şi/sau a legitimaţiei de membru.
De altfel, pe lista orientativă a profesiilor liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale, fără înregistrarea în registrul comerțului (lista completă poate fi consultată aici), regăsim și profesiile/ocupațiile de auditor financiar, consultant fiscal, farmacist, mediator, practician în insolvență, sociolog, psiholog sau traducător/ interpret autorizat, pe lângă cele deja menționate la începutul articolului.
>> Testează un program de facturare online pentru PFA și PFI
Nu-i necesară înregistrarea la Registrul Comerțului
Concret, o PFI se identifică la ANAF printr-un CIF, și nu pe baza codului numeric personal al persoanei care solicită autorizarea unei activități.
Înregistrarea ca PFI se face direct la ANAF, gratuit, fără să fie necesară înregistrarea și autorizarea la registrul comerțului.
Pentru înregistrarea la Fisc a unei activități prestate în cadrul unei profesii libere, persoanele fizice trebuie să depună un dosar cu următoarele acte:
- documentele eliberate de organismul profesional care fac dovada pregătirii în domeniul pentru care se solicită autorizarea (copie);
- două formulare 070 - Declarație de înregistrare fiscală;
- un contract de comodat, necesar stabilirii sediului (original);
- cartea de identitate, în copie.
Totodată, contribuabilii care încep să obțină venituri din activități independente în timpul anului au obligația de a completa și depune noul formular 212 - Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Practic, prin intermediul acestui document, persoanele fizice estimează veniturile pentru anul în curs, procedură care se făcea, anterior apariției declarației unice pentru persoanele fizice, prin intermediul formularului 220.
Odată depusă documentația, ANAF va elibera în câteva zile CIF-ul, document suficient pentru a putea începe activitatea. Practic, în cazul profesiilor liberale, autorizarea la Fisc oferă cadrul legal pentru desfășurarea activității, încheierea de contracte și emiterea de facturi.
În concluzie, noțiunea de PFI face trimitere la profesioniștii care se înregistrează la ANAF și care practică o profesie pentru care dețin o autorizație eliberată de un organism profesional (CECCAR, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Arhitecților din România, Colegiul Medicilor din România etc).
În același timp însă, există profesii pentru care administrațiile financiare prezintă o abordare neunitară, așa cum este și cazul arbitrilor sportivi. Despre motivele pentru care unii dintre aceștia pot apela la regimul PFI, în timp ce alții nu, deși vorbim de aceeași ocupație, am scris aici.