E posibil sa ti se fi spus pana acum (in scoala sau in viata profesionala) ca ai talent la scris si din acest motiv sa pornesti “relaxat(a)” in activitatea de elaborare a unui CV. Dupa cum este la fel de posibil sa te ingrozeasca ideea ca trebuie sa rezumi in cateva cuvinte cine esti/ce faci si sa incerci sa cauti orice modalitate posibila de a scapa de aceasta sarcina (folosind un format standard sau apeland la altcineva sa te ajute). In oricare din situatiile de mai sus te-ai pozitiona, e bine de stiut ca atat entuziasmele cat si temerile referitoare la acest subiect merita (si pot fi) temperate cu ajutorul a 4 reguli de bun simt care, din pacate, nu sunt intotdeauna si buna practica.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
1. Fii concis si corect.
CV-ul nu este o poveste a vietii tale, ci un rezumat al etapelor esentiale prin care ai trecut si care te definesc ca profesionist (si implicit ca om). Un rezumat este… un rezumat. Evita sa depasesti 2 pagini si cantareste bine orice informatie crezi ca mai trebuie sa introduci daca in felul acesta cursorul trece pe a treia. Orice vrei sa introduci in CV trebuie analizat din punctul de vedere al relevantei si utilitatii pentru un angajator. Nu in ultimul rand, filtreaza toate informatiile prin filtrul corectitudinii (e vorba aici de utilizarea corecta a limbii in care redactezi, dar nu numai.)
2. Scrie pentru altii, nu pentru tine.
Redacteaza CV-ul pentru un potential angajator si nu ca o rememorare a vietii tale de pana acum. Experienta este adesea mult mai importanta decat studiile. Incepe cu ea (dupa ce ai introdus, evident, datele de identificare: cine esti si unde poti fi gasit. Atentie! Renunta la adresa fizica, e putin probabil sa iti mai trimita vreo companie acum o scrisoare in plic, dar nu uita de o adresa de e-mail pe care o verifici periodic, macar o data la doua zile) si trece studiile si abilitatile abia in partea a doua a documentului.
3. Scrie despre tine si nu despre oricine altcineva care ocupa o pozitie similara cu a ta.
Pe angajator il intereseaza mai putin responsabilitatile (mai ales in situatia in care titulatura jobului este una cunoscuta) si mai degraba realizarile. Nu ai mult loc si nici nu te poti astepta ca angajatorul sa acorde mult timp citirii CV-ului tau, asa ca rezuma-te la 2, maxim 3 realizari pentru fiecare job (lucruri despre care vei putea vorbi cu amanunte in cadrul unui interviu).
4. Standard, dar si… adaptat.
Foloseste un format standard, daca iti este mai usor asa, dar renunta la rubrici care nu-si au rostul si care ingreuneaza citirea CV-ului (mare atentie in acest caz la formatare). Atunci cand un potential angajator citeste un astfel de document are nevoie sa afle foarte repede cine esti, ce ai facut si cat de aproape esti de profilul pe care il cauta.
Nu in ultimul rand, ca sa mai ridicam putin din presiunea pe care o simti atunci cand trebuie sa iti faci CV-ul, e de retinut ca acesta nu este si nu va fi niciodata mai mult decat un “sumar” al ceea ce esti atat din punct de vedere profesional cat si personal. Alaturi de el, profilele tale din retelele de socializare si calitatea brandului tau personal incep sa devina cel putin la fel de importante. De ele cat de mult te-ai preocupat in ultima vreme? S-ar putea ca “usa” pe care ti-o deschide un CV “beton” sa fie inchisa de actiunile pe care niciun specialist nu te poate ajuta sa le cosmetizezi.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)