Mai multe propuneri legislative care aduc modificari legislatiei rutiere au fost adoptate tacit de Senat, in aceasta saptamana. Una dintre schimbarile adoptate de senatori se refera la pedepsirea cu cel putin 15 ani de inchisoare a a soferilor care conduc sub influenta alcoolui sau a stupefiantelor si produc accidente de circulatie cu victime.
Senatul a adoptat in cea mai recenta sedinta a Plenului doua propuneri legislative care urmaresc modificarea Codului rutier. Una dintre ele vizeaza pedepsirea mai dura a conducatorilor auto care conduc sub influenta alcoolului si produc accidente de circulatie cu victime.
Astfel, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Codului rutier, initiat de deputatul Tudor Ciuhodaru, prevede completarea art. 87 din Codul rutier.
Potrivit modificarilor propuse de deputat, soferii care au o
imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange sau
conduc sub influenta unor stupefiante risca o pedeapsa cuprinsa intre 15 si 25 de ani, daca
produc un accident din care a rezultat decesul sau vatamarea grava a unei persoane.
Pedeapsa ar urma sa se aplice si
persoanelor care conduc fara permis de conducere si provoaca un accident grav de circulatie.
Propunere deputatului a fost adoptata tacit de Senat, iar pentru a se aplica trebuie adoptata si de Camera Deputatilor, care este forul decizional.
Modificari in ceea ce priveste contestarea procesului-verbal de contraventie
Tot in aceasta saptamana, Senatul a mai adoptat tacit, in calitate de prima camera sesizata (deci, decizia nu este una definitiva) un alt proiect de lege care propune ca plangerile impotriva proceselor verbale de contraventie sa se poata depune la judecatoria in a carei raza de competenta isi are domiciliul contravenientul.
Mai exact, acest proiect de lege vizeaza modificarea art. 118 din Codul rutier care stabileste regulile pentru contestarea unui proces verbal de contraventie.
In reglementarea actuala, plangerea impotriva procesului verbal de contraventie se depune la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
Mai multe informatii despre cum puteti contesta un proces-verbal de contraventie gasiti AICI .
Proiectul de lege vrea sa modifice art. 118 astfel incat
plangerea sa poata fi depusa in 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contraventie la judecatoria in a carei raza de competenta isi are domiciliul contravenientul.
In opinia initiatorilor, noua reglementare ar aduce autoritatile mai aproape de cetatean, iar soferii care primesc contraventii in mai multe judete nu vor mai fi nevoiti sa conteste procesele verbale in fiecare dintre judetele respective.
Noi reglementari si in privinta cauciucurilor de iarna
Senatorii au mai adoptat tacit un alt proiect de lege care prevede modificarea
OG nr. 5/2011, actul normativ care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece.
Potrivit ordonantei, soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Asadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este conditionata de o anumita perioada de timp.
Totusi, proiectul de lege adoptat tacit de Senat propune
fixarea unei perioade in care soferii sunt obligati sa isi echipeze vehiculele cu cauciucuri de iarna.
Astfel, proiectul de lege propune ca anvelopele de iarna sa fie obligatorii in
perioada 1 noiembrie – 31 martie, "cu o luna inainte si cu o luna dupa perioada de iarna calendaristica", dupa cum precizeaza initiatorul propunerii legislative, deputatul Victor Socaciu.
Momentan, reglementarile propuse de Socaciu nu se pot aplica, ele avand nevoie de un vot favorabil din partea Camerei Deputatilor. Ulterior, legea ar trebui promulgata de presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.
Va prezentam atasat cele trei propuneri legislative care aduc noi reglementari in ceea ce priveste legislatia rutiera.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (31)