- Inseamna ca profilul tau a trecut cu succes prin filtrul de preselectie si ca ai indeplinit acele criterii esentiale fara de care nici nu se pune problema unei discutii fata in fata.
- Un interviu este o ocazie foarte buna pentru tine de a-ti exersa prezenta si discursul, de a afla mai multe despre asteptarile angajatorului, de a te racorda la realitatile pietii etc.
- Ai sanse (mici, dar exista) ca dupa interviu (fie ca esti sau nu acceptata in etapa urmatoare) sa primesti un feedback referitor la profilul tau/nevoi de imbunatatire etc.
- Ai sansa sa descoperi, discutand cu un potential angajator, ca aveai o imagine corecta sau, dimpotriva, eronata despre organizatia respectiva/pozitia vacanta etc.
1. Stii exact unde trebuie sa ajungi si cu cine te intalnesti (fa, eventual, un drum de recunoastere inainte si asigura-te ca iti aloci timp suficient pentru a ajunge la ora stabilita. In caz ca trebuie totusi sa anunti ca intarzii sau ca nu mai poti ajunge, fa asta din timp si in acest scop asigura-te ca ai un numar de telefon al persoanei respective.)
2. Ai informatii detaliate despre companie si pozitia pentru care se face recrutarea. E util sa mai citesti o data anuntul si sa incerci sa afli cat mai multe informatii despre angajator, dar si despre ce presupune in general pozitia respectiva ca responsabilitati si seturi de competente.
3. I-ai trimis persoanei cu care urmeaza sa te intalnesti ultima varianta (cea mai actualizata) a CV-ului tau. Nu astepta pana la interviu pentru a te duce tu cu ea printata, este mai bine ca evaluatorul sa aiba timp sa-ti citeasca CV-ul inainte de discutia fata in fata.
4. Ai revazut CV-ul si ai explicatii clare (si corecte) ale eventualelor perioade de pauza, colaborari prea scurte (care pot ridica semne de intrebare).
5. Poti sa vorbesti despre motivatii si realizari la locurile de munca unde ai lucrat inainte sau, daca ai avut doar colaborari pe perioada studentiei, poti da exemple de proiecte pe care ai lucrat, de responsabilitati pe care ti le-ai asumat si de rezultate pe care le-ai avut. Pe angajator il intereseaza foarte mult sa inteleaga ce avantaje ii poti aduce in organizatie si de ce profilul tau ar fi mai potrivit pentru postul vacant decat al altora cu experienta similara.
6. Poti sa argumentezi (daca este cazul) de ce, chiar daca nu intrunesti toate cerintele de experienta sau competenta din anunt, poti face fata responsabilitatilor postului.
7. Ai pregatit un set de intrebari despre pozitia vacanta si despre cultura organizationala pe care le poti pune evaluatorului la sfarsitul interviului.
8. Poti discuta deschis despre un nivel de asteptari salariale, avand in vedere informatiile din piata (si pentru asta trebuie sa te interesezi din vreme care este marja salariala pentru acest gen de pozitii). Daca nu ai acest gen de informatii, nu cadea in capcana jocului de putere refuzand sa dai un raspuns la aceasta intrebare. Sigur exista un nivel la care te poti raporta si pe care sa il poti mentiona ca salariu orientativ.
9. Nu ai raspunsuri gata pregatite pentru intrebari standard. Te poti antrena pentru interviu, dar evita sa inveti raspunsuri pe dinafara. Poate chiar nimeresti peste un evaluator experimentat care nu foloseste intrebarile clasice sau, chiar daca le foloseste, asteapta altceva decat “locurile comune” uzate din cauza utilizarii excesive si lipsite de fond.
10. Vei avea o prezenta naturala si nu vei incerca sa pari ceea ce nu esti. Regula de baza pentru aspect trebuie sa fie decenta, iar pentru atitudine… deschiderea si interesul.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original aici.
Comentarii articol (1)