Chiar daca, in practica, lucrurile se dovedesc a fi un pic diferite, stim cu totii ca, de multe ori, interviul este mai mult o arta decat o stiinta, dar atata vreme cat reguli de baza sunt respectate, flexibilitatea este chiar binevenita.
Articolul Better Interviewers for Better Interviews reaminteste cateva principii de baza utile intervievatorilor in efortul de a evalua mai eficient candidatii.
Fa-ti intotdeauna temele
Sunt destul de frecvente situatiile cand candidatii au fost nemultumiti de faptul ca unii evaluatori rasfoiesc CV-ul prima oara in timpul interviului sau de calitatea intrebarilor adresate. Oricat de ocupat ar fi recrutorul, este important pentru calitatea discutiei, imaginea sa si a companiei pe care o reprezinta, sa fie pregatit. In acest fel, interviul va fi mai eficient pentru ambele parti implicate.
Ia notite
Un intervievator sustine, cu siguranta, mai multe interviuri/intalniri in cadrul unei zile, iar cantitatea de informatii primite de la candidati pe parcursul acestora va fi suficient de mare. De aceea, un exercitiu util ar fi acela ca evaluatorul sa-si ia notite in timpul discutiei unu-la-unu cu persoana respectiva.
Astfel, veti putea realiza un sumar la finalul interviului cu impresiile formate care vor putea fi revizuite in momentul deciziei finale cu privire la lista scurta a candidatilor.
Adresarea unor intrebari cheie
Internetul este probabil cea mai utila resursa pentru candidati de a se informa cu privire la intrebarile posibile, incluzandu-le atat pe cele clasice, cat si pe cele mai putin atipice sau cele situationale. Acestia ajung pregatiti la interviu cu raspunsurile potrivite, spunandu-le evaluatorilor exact ce vor sa auda.
Raspunsurile prefabricate pot fi evitate prin intrebari neasteptate si, mai ales, adaptate nevoilor concrete ale procesului de recrutare. Dar asta, presupune, din nou, pregatire.
Mesajul de multumire
Denumita si follow-up-ul dupa interviul de angajare, este un pas caruia, de cele mai multe ori, nu i se acorda importanta cuvenita. Fie ca un evaluator adreseaza intrebari tipice sau apeleaza la cele cheie, interviul poate fi adeseori mult prea vag si lipsit de consistenta pentru a putea lua o decizie. De aceea, in scrisoarea/mesajul/telefonul de follow-up, pot fi adresate intrebari suplimentare, specifice, care sa ajute intevievatorul sa afle si alte informatii.
Aceste principii de baza pot fi utile tuturor intervievatorilor si oferi o experienta mai buna a etapei interviului de angajare.
Pentru mai multe informatii despre cum sa ai rezultate mai bune cu candidatii pe parcursul unui interviu, puteti citi intreg articolul intitulat Better Interviewers for Better Interviews.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (0)