Propunerea legislativa privind infiintarea Muzeului Comunismului in Bucuresti a fost initiata de 2 deputati independent, 1 deputat PD-L si 1 deputat UDTTMR (minoritati) si inregistrata la Senat, prima camera sesizata, in noiembrie 2011. Cateva luni mai tarziu, mai precis pe 29 mai 2012, senatorii adoptau tacit aceasta initiativa legislativa, ca urmare a implinirii termenului de adoptare.
In schimb, Camera Deputatilor, care era for decizional in acest caz, a respins proiectul de lege cu 236 voturi "pentru" si 40 "contra". Ceea ce inseamna ca, potrivit informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor, proiectul si-a incetat procedura legislativa, intrucat deputatii aveau ultimul cuvant. De asemenea, pentru ca muzeul sa poata fi infiintat, propunerea de act normativ trebuie sa reia parcursul legislativ in Parlamentul Romaniei si sa fie aprobata de ambele camere, iar ulterior promulgata de presedintele Romaniei.
"Nu avem dreptul sa ne negam istoria"
Potrivit proiectului de lege, Muzeul urma sa fie subordonat Ministerului Culturii si Patrimoniului National, de la care va primi si finantare. Totodata, muzeul putea primi si donatii, insa acestea trebuiau supuse legislatiei romanesti in vigoare.
Cei 4 initiatori sustin, in expunerea de motive, ca “nu avem dreptul sa ne negam istoria, chiar daca perioada comunista nu a fost de bun augur”, motiv pentru care au decis inaintarea acestei propuneri legislative.
Astfel, daca muzeul s-ar fi infiintat, vizitatorii ar fi avut posibilitatea de a vedea exponate relevante pentru perioada comunista, dupa cum precizeaza initiatorii. Pe de alta parte, cei interesati trebuiau sa se deplaseze in Capitala, intrucat in proiect se mentiona ca Muzeul Comunismului va functiona intr-o cladire pusa la dispozitie de autoritatile romane, pe raza Municipiului Bucuresti.
Ce spune Executivul?
In punctul de vedere transmis Parlamentului in luna martie 2012, Guvernul a precizat ca nu sustine adoptarea acestei propuneri legislative. Printre motivele expuse, Executivul mentioneaza faptul ca deja exista Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, institutie ce se ocupa inclusiv de organizarea de expozitii memoriale si de amenajarea, in colaborare cu alte institutii publice si private, de spatii memorial temporare sau permanente. In consecinta, Guvernul precizeaza ca “este discutabila infiintarea unei noi institutii publice intrucat, cel putin partial, s-ar crea un paralelism nejustificat”.
Nici Comisia pentru buget si finante nu a fost de acord cu initiativa legislativa, hotarand transmiterea unui aviz negativ, in timp ce Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil, precizand totusi ca normele propuse prin proiect nu sunt suficiente pentru functionarea muzeului si ca este necesara reglementarea si a altor aspecte (conducerea, personalul, bunurile culturale din patrimoniul muzeului, etc.).
Comentarii articol (2)