"Am adoptat proiectul de ordonanta de urgenta privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. […] Am aprobat faptul ca la declararea si plata TVA a persoanelor fizice autorizate si a microintreprinderilor care au o cifra de afaceri de maxim 65.000 de euro anual nu se plateste TVA", a declarat miercuri, dupa sedinta de Guvern, premierul Victor Ponta.
Ordonanta de urgenta a fost fost adoptata de Guvern in sedinta din 30 mai, la doua luni dupa ce Consiliul UE a aprobat solicitarea Romaniei de crestere a plafonului de la care firmele sunt obligate sa plateasca TVA.
Romania ceruse majorarea plafonului in august 2011, iar autoritatile de la Bruxelles au aprobat solicitarea tarii noastre in 26 martie, decizia fiind publicata in 30 martie in Jurnalul Oficial al UE.
Potrivit acestei decizii, plafonul de la care firmele sunt obligate sa plateasca TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817).
"Prezenta decizie produce efecte de la data notificarii acesteia", se mai arata in document, care precizeaza de asemenea ca noul plafon de scutire se va aplica pana la 31 decembrie 2014 sau pana cand va fi implementata o noua directiva europeana privind plafoanele de cifra de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA.
Cum se va aplica noul prag de scutire de TVA? Masuri tranzitorii in 2012
Potrivit ordonantei de urgenta (in forma in care a fost lansata in dezbatere publica de Finante), plafonul de scutire va fi de 65.000 de euro (calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjit la urmatoarea mie), respectiv 220.000 lei. Acesta se aplica persoanelor impozabile stabilite in Romania, indiferent de forma de organizare (SRL, PFA, intreprindere familiala, etc.)
In 2012 se vor aplica anumite prevederi tranzitorii in ceea ce priveste pragul de scutire de TVA pentru firmele mici.
Astfel, persoanele impozabile infiintate anterior anului 2012 au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, daca depasesc plafonul de 119.000 lei in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012. In cazul in care nu au depasit in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012 plafonul de 119.000 lei, persoanele impozabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, daca depasesc plafonul de 220.000 lei pana la data de 31 decembrie 2012.
Exceptie de la aceste prevederi fac persoanele impozabile pentru care obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA ar interveni ulterior datei de 1 iulie 2012. Acestea nu trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA decat in situatia in care depasesc plafonul de 220.000 lei pana la data de 31 decembrie 2012.
De asemenea, persoanele impozabile infiintate in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012 au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, daca depasesc in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012 plafonul de 119.000 lei determinat proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga. In cazul in care nu au depasit in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012 plafonul de 119.000 lei, persoanele impozabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca depasesc plafonul de 220.000 lei pana la data de 31 decembrie 2012.
OUG mai prevede ca persoanele impozabile infiintate incepand cu data de 1 iulie 2012, au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, daca depasesc plafonul de scutire de 220.000 lei, in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2012.
Potrivit actului normativ, persoanele impozabile care s-au inregistrat in scopuri de TVA in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012, ca urmare a depasirii plafonului de scutire, pot solicita incepand cu data de 1 iulie 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire de 220.000 lei.
In schimb, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA anterior anului 2012, pot solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA dupa data de 1 iulie 2012, inclusiv, daca nu au depasit plafonul de scutire de 119.000 lei din anul precedent, respectiv anul 2011, si daca pana la data solicitarii scoaterii din evidenta nu au depasit plafonul de scutire de 220.000 lei.
Noul prag de TVA nu se aplica inca. Pentru a se putea pune in practica, ordonanta de urgenta trebuie mai intai publicata in Monitorul Oficial.
Totodata, ordonanta de urgenta, asa cum a fost publicata in dezbatere publica, introduce obligatia marcarii si colorarii pacurei si a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, in conditiile in care desi sunt produse destinate a fi utilizate drept combustibil pentru incalzire, ele sunt utilizate drept combustibil pentru motor (motorina), in aceste mod evitandu-se plata unei accize mult mai mari. Nivelul accizelor pentru pacura este de aproximativ 25 de ori mai mic decat cel al motorinei (15 euro/tona pentru pacura, comparativ cu 374 euro/tona pentru motorina).
Reglementarea nu este o noutate, Guvernul Ungureanu propunand aceasta modificare la finalul lunii martie printr-un proiect de OUG, care insa nu a mai fost adoptat.
Ministerul Finantelor explica la acea data ca "la nivelul tarii noastre exista producatori care realizeaza pacura si produse energetice asimilate pacurei din punct de vedere al accizelor, din amestecul motorinelor si a reziduurilor. Fata de aceasta practica, exista indicii ca produsul finit, datorita caracterisiticilor fizico-chimice foarte apropiate cu cele ale motorinei, nu este utilizat drept combustibil pentru incalzire, ci din contra, este utilizat drept combustibil pentru motor, evitandu-se plata unei accize mult mai mari".
De asemenea, Finantele mai precizau atunci ca exista si cazuri in care, prin intermediul firmelor fantoma, aceste produse cu denumirea de „pacura” provenite din import, din achizitii intracomunitare ori din productie nationala sunt „spalate” prin intermediul unor firme fantoma ajungand a se comercializa, inclusiv prin statii de distributie a carburantilor, ca motorina.
In aceste conditii, in Codul fiscal este introdusa obligatia ca produsele de tip "pacura"sa fie marcate si colorate, scopul aplicarii marcatorilor fiscali fiind acela de a se monitoriza utilizarea efectiva a acestor produse energetice, astfel incat produsele sa fie taxate corespunzator in functie de utilizare.
Actul normativ prevede ca pe teritoriul national sa nu se mai utilizeze, transporte, detina in afara antrepozitului fiscal sau sa nu se mai comercializeze, produse tip pacura, fara a fi marcate si colorate.
Potrivit reglementarilor din ordonanta de urgenta, in conditiile in care aceste produse nu sunt marcate si colorate, se vor plati pentru ele accize la nivelul motorinei.
Totodata, in situatia in care se constata utilizarea sau comercializarea acestor produse drept carburanti pentru motor, se va aplica tot nivelul accizelor pentru motorina.
In ceea ce priveste stocurile de produse tip pacura existente pe piata la data intrarii in vigoare a modificarilor la Codul fiscal, OUG prevede obligatia inventarierii acestora, precum si a supravegherii circulatiei si consumului pana la epuizarea stocurilor.
Codul fiscal, modificat de 2 ori in nici 6 luni
Ultima modificare a Codului fiscala a fost in luna decembrie a anului trecut, cand, in penultima zi a lui 2011, Guvernul a adus o multime de noi reglementari fiscale prin OUG nr. 125/2011. Spre exemplu, s-a introdus un sistem mai dur pentru obtinerea si mentinerea calitatii de platitor TVA, dar si masuri sanctionatorii pentru firmele care fac afaceri cu societatile declarate inactive. De asemenea, s-au extins si clarificat situatiile in care Fiscul poate anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a unui contribuabil. Mai multe informatii despre modificarile aduse prin OUG nr. 125/2011 puteti citi AICI.
De asemenea, Codul fiscal a fost modificat si in septembrie prin OG 30/2011. Aceasta ordonanta a adus noutati in materie de TVA si impozitare, dar a introdus si posibilitatea ca anumiti contribuabili sa depuna numai trimestrial declaratia fiscala unica.
Odata cu OG 30/2011, Guvernul a modificat si termenul limita pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit incepand cu 2012.
Totodata, a fost modificat si termenul de declarare pentru anumite venituri, dar a fost stabilit si un nou termen-limita pentru depunerea declaratiei 390 VIES.
Prevederile OG 30/2011 aduc noutati si in privinta fiselor fiscale, care dupa 2012 nu vor mai exista. Mai multe informatii despre modificarile aduse prin OG 30/2011 puteti citi AICI.
ATENTIE! Modificarile la Codul fiscal sunt prezentate pe baza proiectului de OUG lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. Nu este exclus ca, in forma adoptata de Executiv, ordonanta de urgenta sa mai fi suferit anumite modificari.
Comentarii articol (21)