Statutul politistului a fost modificat, astfel incat s-a instituit posibilitatea ca ofiterii si agentii de politie, precum si chestorii sa fie mentinuti in serviciu pana la varsta de 60 de ani, in conditiile in care reglementarile actuale stabilesc pentru acestia o varsta de pensionare de 55 de ani. Modificarile sunt cuprinse intr-o lege adoptata recent de Senat, in calitate de camera decizionala.
Propunerea legislativa privind aprobarea Ordonantei de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind statutul politistului a fost adopta de senatori in sedinta de marti, 29 mai, Senatul fiind si camera decizionala. Proiectul de lege, initiat de Guvernul Romaniei, reglementeaza
limitele de varsta in gradele profesionale pana la care politistii pot fi mentinuti in serviciu prin corelare cu prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, chestorii de politie, chestorii principali de politie, chestorii sefi de politie si chestorii generali de politie vor fi mentinuti in serviciu, dupa implinirea varstei standard de pensionare,
pana la varsta de 60 de ani. Ei au, totusi, posibilitatea de a solicita
incetarea raporturilor de serviciu la indeplinirea varstei standard de pensionare.
Totodata, propunerea de act normativ prevede ca politistii mentionati mai sus poti fi mentinuti in serviciu, daca solicita acest lucru, pana la implinirea varstei de
62 de ani. De asemenea, acestia vor ramane in serviciu doar daca starea de sanatate le permite "rezolvarea in foarte bune conditii a atributiilor ce le revin", iar acest lucru se va stabili cu aprobarea semestriala a ministrului administratiei si internelor.
In ceea ce priveste
ofiterii si agentii de politie, legislatia in vigoare in momentul de fata stabileste ca ei vor fi mentinuti in serviciu pana la varsta de 55 de ani. Propunerea legislativa instituie, insa, posibilitatea de a ramane in serviciu pana la varsta de
60 de ani, doar cu aprobarea anuala a ministrului administratiei si internelor (in cazul ofiterilor) sau a inspectorului general, in cazul agentilor.
"Este necesara instituirea imediata a cadrului legal necesar pentru ca data incetarii activitatii profesionale (pentru atingerea unei limite de varsta) sa coincida cu data nasterii dreptului la pensie pentru limita de varsta. In caz contrar, prin mentionerea dispozitiilor statutare actuale, vor aparea situatii de afectare a dreptului la pensie pentru limita de varsta al politistilor carora le inceteaza raporturile de serviciu la atingerea limitei de varsta pana la care pot fi mentinuti in serviciu", arata Executivul in expunerea de motive.
Propunerea legislativa a fost adoptata de Camera Deputatilor in luna februarie si, ulterior, de Senat, in calitate de camera decizionala, cu 67 de voturi "pentru", 0 "impotriva" si 1 abtinere. Astfel, si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament, urmand a fi transmisa presedintelui Romaniei,Traian Basescu, pentru promulgare.
Comentarii articol (4)