Titularii drepturilor de autor si ai drepturilor conexe au libertatea de a alege intre a-si exercita drepturile recunoscute de Legea nr. 8/1996 in mod personal sau prin organismele de gestiune colectiva, asadar gestiune colectiva este o faculate si nu o obligatie a titularilor de drepturi.
Articol de Florina Neacsu – Avocat colaborator Voicu & Filipescu
Organismele de gestiune colectiva sunt persoane juridice constituite prin libera asociere a titularilor de drepturi de autor si de drepturi conexe, avand ca obiect principal de activitate colectarea si repartizarea drepturilor a caror gestiune le este incredintata. Aceste organisme de gestiune colectiva functioneaza potrivit reglementarilor privind asociatiile fara scop patrimonial si actioneaza in limitele mandatului incredintat de catre membrii si potrivit prevederilor statului de functionare. Organismele de gestiune colectiva se constituie cu avizul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor, oficiu caruia trebuie sa ii transmita in formatii legate de exercitarea propriilor atributii si o dare de seama anuala.
In Romania functioneaza 7 organisme de gestiune colectiva, pentru gestionarea de categorii distincte de drepturi, corespunzator unor domenii diferite de creatie, precum si pentru gestionarea de drepturi apartinand unor categorii distincte de titulari.
1. organisme de gestiune colectiva in domeniul drepturilor de autor
Urmatoarele organisme de gestiune colectiva functioneaza in domeniul drepturilor de autor:
1. UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania-Asociatia Drepturilor de Autor) gestioneaza drepturile autorilor de muzica.
2. DACIN-SARA (Societatea pentru Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual-Societatea Autorilor Romani din Audiovizual) gestioneaza drepturile autorilor de opere audiovizuale.
3. COPYRO (Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor in domeniul Operelor Scrise) gestioneaza drepturile autorilor de opere scrise.
4. VISARTA (Societate de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor in domeniul Artelor Vizuale) gestioneaza drepturile autorilor din domeniul artelor vizuale.
2. organisme de gestiune colectiva in domeniul drepturilor conexe
Urmatoarele organisme de gestiune colectiva functioneaza in domeniul drepturilor conexe:
1. CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti) gestioneaza drepturile artistilor interpreti sau executanti.
2. UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania) gestioneaza drepturile producatorilor de fonograme.
3. UPFAR-ARGOA (Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania-Asociatia Romana de Gestiune a Operelor din Audiovizual) gestioneaza drepturile producatorilor de opere audiovizuale.
3. functionarea organismelor de gestiune colectiva
1. Obligatiile Organismelor de Gestiune Colectiva
Potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, organismele de gestiune colectiva au urmatoarele obligatii:
1. Sa protejeze interesele membrilor sai, in ceea ce priveste gestionarea drepturilor cuvenite, ca urmare a utilizarii repertoriului propriu, in afara teritoriului Romaniei, prin incheiere de contracte de reprezentare cu organisme similare din strainate;
2. Sa colecteze sumele datorate de utilizatori si sa le repartizeze intre titularii de drepturi, potrivit prevederilor din statutul de functionare;
3. Sa asigure accesul propriilor membrii la informatiile privind orice aspect al activitatii de colectare a sumelor datorate de utilizatori si de repartizare a acestora;
4. Sa asigure transparenta activitatii de gestiune colectiva in raporturile cu autoritatile publice care au drept de control si, prin acestea cu utilizatorii;
2. Drepturile membrilor organismelor de gestiune colectiva;
Mandatul de gestiune colectiva a drepturilor patrimoniale de autor sau conexe se acorda direct, prin contract scris de catre titularii de drepturi. Deasemenea, orice titular de drepturi de autor sau conexe poate incredinta, prin mandat, administrarea drepturilor sale privind repertoriul propriu unui organism de gestiune colectiva.
Orice membru al unui organism de gestiune colectiva are, in temeiul Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, urmatoarele drepturi:
1. Deciziile privind metodele si regulile de colectare a remuneratiilor si a altor sume de la utilizatori si cele de repartizare a acestora intre titularii de drepturi, precum si cele privind alte aspecte mai importante ale gestiuni colective trebuie sa fie luate de membrii, in cadrul adunarii generale, potrivit statutului de functionare. Fiecare titular de drepturi care a acordat un mandat organismului de gestiune colectiva are dreptul la un vot in cadrul adunarii generale.
2. Comisionul datorat de titularii drepturilor de autor, care sunt membrii ai unui organism de gestiune colectiva, pentru acoperirea cheltuielilor de functionare a acestuia cumulat cu comisionul datorat organismului de cestiune colectiva care este colector unic nu poate fi mai mare de 15% din sumele colectate anual.
3. Sumele colectate de un organism de gestiune colectiva se repartizeaza individual titularilor de drepturi, proportional cu utilizarea repertoriului fiecaruia, in termen de maximum 6 luni de la data colectarii.
4. Titularii de drepturi pot pretinde plata sumelor colectate nominal sau a celor a caror repartizare nu presupune o documentatie speciala in termen de 30 de zile de la data colectarii.
5. Sumele rezultate din plasamentul remuneratiilor nerevendicate si nerepartizate, aflate in depozite bancare sau obtinute din alte operatiuni efectuate in limita obiectului de activitate, precum si cele obtinute cu titlu de prejudicii sau daune ca urmare a incalcarii drepturilor de autor sau conexe se cuvin si se repartizeaza titularilor de drepturi si nu pot constitui venituri ale organismelor de gestiune colectiva.
6. Orice membru are dreptul de a solicita, in nume personal sau prin reprezentant autorizat, informatii detaliate si documente privind sumele ce i-au fost repartizate in ultimele 12 luni, provenienta, modul de calcul al drepturilor si retinerile aplicate, precum si verificarea concordantei acestor date cu prevederile regulamentului de repartizare.
7. Orice membru are dreptul de a consulta pe baza de cerere scrisa, la sediul organismului de gestiune colectiva, intr-un interval de 30 de zile inainte adunarii generale, urmatoarele documente: darea de seama anuala, bilantul contabil, raportul organelor de conducere si al comisiei de cenzori, salariile individuale ale angajatilor, situatia sumelor din conturile bancare, a plasamentelor si a dobanzilor obtinute, situatia litigiilor cu utilizatori.
Neindeplinirea obligatiilor prevazute de lege de catre organismele de gestiune colectiva da dreptul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor sa ceara intrarea in legalitate, iar in caz de neconformare, sa ceara instantei de judecata desfiintarea acestui organism.
________
Despre Voicu & Filipescu:
2001 : Infiintarea Voicu & Filipescu, prin achizitia de catre Daniel Voicu si Mugur Filipescu a biroului local al firmei americane Arent Fox Kitner Plotkin & Kahn L.L.P, cei doi ramanand pana astazi singurii avocati romani care au cumparat biroul unei firme straine
2001 : Incheierea unei asocieri cu firma internationala Squire, Sanders & Dempsey L.L.P., fondata in SUA in urma cu 100 de ani si avand peste 850 de avocati in 32 de birouri din intreaga lume
2006 : Numirea a doi parteneri – Marta E. Popa si Daniel Costea
2008 : Numirea a patru noi parteneri – Raul Mihu, Cristian Gavrila, Roxana Negutu si Dumitru Rusu
2008 : Preluarea unei parti din Stefanica, Dutu & Partners – 13 avocati s-au alaturat echipei Voicu & Filipescu
2009: Integrarea firmei de consultanta fiscala si contabila Steuer & Buchhaltung Partners SRL.
2009: Numirea a doi parteneri – Alexandru Tabacu (Tax Partner) si Florin Dutu
Comentarii articol (0)