Ordonanta de urgenta nr. 29/2011 prin care s-a dat posibilitatea contribuabililor sa opteze pentru esalonarea obligatiilor fiscale, pe o perioada de cel mult 5 ani a fost modificata recent de Guvern prin OUG nr. 24/2012.
OUG nr. 29/2011 prevede ca, pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabililor (persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare), inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani.
Esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, inscrise in certificatul de atestare fiscala.
Totusi, prevederile OUG nr. 29/2011 nu se aplicau asupra tuturor obligatiilor fiscale restante, fiind excluse, printre altele, amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat si obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord ori alt act administrativ similar.
Prin OUG nr. 24/2012,Guvernul a abrogat aceste prevederi, astfel incat de acum se pot esalona la plata si amenzile, dar si obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii.
"[…] S-a impus completarea cadrului normativ existent care reglementeaza acordarea inlesnirilor sub forma esalonarii la plata, in sensul de a fi cuprinse in obiectul esalonarii si alte categorii de obligatii fiscale, urmarindu-prin aceasta masura, realizarea unui sistem unitar de accesare a esalonarilor la plata, indiferent de creditorul fiscal", argumenteaza Finantele in nota de fundamentare a OUG nr. 24/2012.
Odata cu abrogarea prevederilor mentionate, Guvernul astabilit si un regim special de esalonare pentru a obligatii fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii.
Astfel, noile reglementari prevad ca pentru contribuabilii care au solicitat esalonarea la plata si care trebuie sa achite obligatiile fiscale intr-un anumit termen pentru a se mentine autorizatia, acordul ori alt act administrativ similar, autoritatea competenta nu are dreptul sa revoce sau sa suspende actul pe motiv de neplata a obligatiilor fiscale la termenul prevazut in legislatia specifica, iar garantiile constituite nu se executa pana la solutionarea cererii de acordare a esalonarii la plata.
In situatia in care cererea de acordare a esalonarii la plata a fost respinsa, acesti contribuabili trebuie sa achite obligatiile fiscale de a caror plata depinde mentinerea autorizatiei, acordului ori a altui act administrativ similar in scopul mentinerii actului, in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei de respingere. In acest caz, o noua cerere de acordare a esalonarii la plata se poate depune dupa implinirea unui termen de 12 luni de la data comunicarii deciziei de respingere.
In schimb, daca esalonarea la plata a fost aprobata, pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata, autoritatea competenta nu poate sa revoce sau sa suspende autorizatia, acordul sau alt act administrativ similar pem otiv de neplata a obligatiilor fiscale la termenul prevazut in legislatia specifica, iar garantiile constituite nu se executa.
Noile prevederise vor aplica si cererilor de acordare a esalonarii la plata in curs de solutionare la data de 7 iunie 2012 (cand noile reguli au intrat in vigoare, odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial).
De asemenea, OUG nr. 24/2012 da posibilitatea contribuabililor care beneficiaza deja de o esalonare la plata in momentul intrarii in vigoare a noilor prevederi sa poata solicita esalonarea amenzilor si/sau obligatiilor fiscale de a caror plata depinde mentinerea autorizatiei, acordului ori a altui act administrativ similar, inscrise in certificatul de atestare fiscala.
"Esalonarea amenzilor si/sau obligatiilor fiscale de a caror plata depinde mentinerea autorizatiei, acordului ori a altui act administrativ similar se acorda in aceleasi conditii in care a fost aprobata esalonarea obligatiilor fiscale aflata in curs de derulare", se mai precizeaza in OUG nr. 24/2012.
Actul normativ mai precizeaza ca, in cazul in care valoarea garantiilor constituite pentru esalonarea obligatiilor fiscale aflata in curs de derulare acopera si amenzile si/sau obligatiile fiscale de a caror plata depinde mentinerea autorizatiei, acordului ori a altui act administrativ similar, nu se mai constituie garantii.
Citeste mai multe detalii despre esalonare in articolul Cum iti poti esalona datoriile la stat? Pasii de urmat si obligatiile contribuabililor .