OUG nr. 24/2012 a modificat Codul fiscal la finalul saptamanii trecute. Printre alte modificari importante pe care le aduce legislatiei fiscale, actul normativ abroga, din prima zi a anului 2013, un intreg capitol din Codul fiscal.
Astfel, la Titlul V - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania, prevederile capitolului 5 privind schimbul de informatii in domeniul impozitelor directe vor fi abrogate din 2013.
Capitolul mentionat transpune in legislatia fiscala autohtona Directiva europeana 77/799/CEE privind asistenta reciproca intre autoritatile competente din statele membre in domeniul taxarii directe si impunerii primelor de asigurare. Mai exact, capitolul 5 reglementeaza modul in care autoritatile fiscale din fiecare stat comunitar vor face schimb de informatii astfel incat sa statele membre sa poata stabili corect impozitele pe venit si pe capital pe care nerezidentii si reprezentantele straine infiintate intr-un stat comunitar trebuie sa le achite.
Totusi, Directiva europeana 77/799/CEE va fi abrogata incepand cu 1 ianuarie 2013, de la acea data intrand in vigoare o alta directiva europeana, Directiva 2011/16/UE privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal. Reglementarea europeana a fost transpusa deja in Codul de procedura fiscala in Titlul VII 1 – Cooperarea administrativa in domeniul fiscal.
Potrivit Codului de procedura fiscala, acest titlu reglementeaza normele si procedurile prin care Romania coopereaza cu celelalte state membre pentru a schimba informatii relevante pentru administrarea si aplicarea legilor interne ale statelor membre in privinta tuturor tipurilor de taxe si impozite percepute de catre stat, fiind excluse:
- taxele, cum ar fi cele pentru certificate si alte documente emise de autoritatile publice;
- contributiile de natura contractuala, cum ar fi sumele stabilite pentru utilitatile publice.
De asemenea, schimbul de informatii nu se va face in ceea ce priveste:
- taxa pe valoarea adaugata si taxele vamale si accizele, care fac obiectul unei alte legislatii a Uniunii Europene privind cooperarea administrativa dintre statele membre;
- contributiile obligatorii la sistemul de securitate sociala platibile statului sau institutiilor de securitate sociala de drept public.
Conform titlului VII 1 din Codul de procedura fiscala, Romania trebuie sa furnizeze, la cerere, celorlalte state membre informatiile solicitate in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 6 luni de la data primirii cererii.
Ce s-a mai modificat in Codul fiscal
OUG nr. 24/2012 prin care s-a modificat Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial. nr. 384 din 7 iunie 2012.
Una dintre cele mai importante reglementari din OUG nr. 24/2012 este cea referitoare la majorarea plafonului de la carepersoanele impozabile sunt obligate sa se inregistreze in scopuri TVA.
Potrivit actului normativ, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817).
Noul plafon de scutire va intra in vigoare la 1 iulie 2012, iar Finantele au elaborat prevederi tranzitorii pentru aplicarea lui in acest an. Citeste AICI cum se va aplica noul plafon de TVA in 2012.
TVA la vehiculele achizitionate in leasing, deductibila doar in limita a 50%
O alta modificare importanta din Codul fiscal stabileste ca taxa pe valoarea adaugata va putea fi dedusa doar in limita a 50%, si nu integral, cum se intampla pana acum, pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, daca acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale. Citeste AICI detalii!
Modificari in ceea ce priveste impozitul pe profit
Modificarile recente ale Codului fiscal au adus cateva noutati importante in ceea ce priveste impozitul pe profit. Astfel, de la 1 iulie 2012, cheltuielile cu autoturismele utilizate de persoanele cu functii de conducere dintr-o firma vor fi deductibile doar in limita a 50%, si nu integral ca pana acum, pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu asemenea atributii. Cele mai importante modificari in domeniul impozitului pe profit au fost tratate de AvocatNet.ro AICI.
Noutati la impozitul pe venit
Si prevederile privind impozitul pe venit s-au modificat prin OUG nr. 24/2012. Spre exemplu, s-a limitat dreptul de deducere a cheltuielilor aferente vehiculelor pe care le utilizeaza persoanele care defasoara activitati independente si s-au stabilit noi reguli in ceea ce priveste impozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare. Detalii despre noile prevederi referitoare la impozitul pe venit puteti citi AICI.
Marcarea pacurei, obligatorie
Totodata, OUG nr. 24/2012 introduce obligatia marcarii si colorarii pacurei si a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, in conditiile in care desi sunt produse destinate a fi utilizate drept combustibil pentru incalzire, ele sunt utilizate drept combustibil pentru motor (motorina), in aceste mod evitandu-se plata unei accize mult mai mari. Nivelul accizelor pentru pacura este de aproximativ 25 de ori mai mic decat cel al motorinei (15 euro/tona pentru pacura, comparativ cu 374 euro/tona pentru motorina).
Scopul aplicarii marcatorilor fiscali fiind acela de a se monitoriza utilizarea efectiva a acestor produse energetice, astfel incat produsele sa fie taxate corespunzator in functie de utilizare.
OUG nr. 24/2012 prevede ca pe teritoriul national sa nu se mai utilizeze, transporte, detina in afara antrepozitului fiscal sau sa nu se mai comercializeze, produse tip pacura, fara a fi marcate si colorate.
Potrivit reglementarilor din ordonanta de urgenta, in conditiile in care aceste produse nu sunt marcate si colorate, se vor plati pentru ele accize la nivelul motorinei.
Totodata, in situatia in care se constata utilizarea sau comercializarea acestor produse drept carburanti pentru motor, se va aplica tot nivelul accizelor pentru motorina.
In ceea ce priveste stocurile de produse tip pacura existente pe piata la data intrarii in vigoare a modificarilor la Codul fiscal, OUG prevede obligatia inventarierii acestora, precum si a supravegherii circulatiei si consumului pana la epuizarea stocurilor.
Codul fiscal, modificat de 2 ori in nici 6 luni
Ultima modificare a Codului fiscala a fost in luna decembrie a anului trecut, cand, in penultima zi a lui 2011, Guvernul a adus o multime de noi reglementari fiscale prin OUG nr. 125/2011. Spre exemplu, s-a introdus un sistem mai dur pentru obtinerea si mentinerea calitatii de platitor TVA, dar si masuri sanctionatorii pentru firmele care fac afaceri cu societatile declarate inactive. De asemenea, s-au extins si clarificat situatiile in care Fiscul poate anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a unui contribuabil. Mai multe informatii despre modificarile aduse prin OUG nr. 125/2011 puteti citi AICI.
De asemenea, Codul fiscal a fost modificat si in septembrie prin OG 30/2011. Aceasta ordonanta a adus noutati in materie de TVA si impozitare, dar a introdus si posibilitatea ca anumiti contribuabili sa depuna numai trimestrial declaratia fiscala unica.
Odata cu OG 30/2011, Guvernul a modificat si termenul limita pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit incepand cu 2012.
Totodata, a fost modificat si termenul de declarare pentru anumite venituri, dar a fost stabilit si un nou termen-limita pentru depunerea declaratiei 390 VIES.
Prevederile OG 30/2011 aduc noutati si in privinta fiselor fiscale, care dupa 2012 nu vor mai exista. Mai multe informatii despre modificarile aduse prin OG 30/2011 puteti citi AICI.