ACCES PREMIUM
De ce premium?
Cum recupereaza ANAF banii de la contribuabilii persoane juridice
O metoda inedita, pe care a descoperit-o ANAF Sector 1, este aceea de a trimite pe email scrisoarea prezentata in atasament. Trecand peste greselile de ortografie sau de tiparire din scrisoare, incerc sa inteleg utilitatea acestei scrisori (caci nici macar "notificare" nu o putem numi).
Articolul continuă mai jos
Emailul este trimis pe adresele de email inregistrate probabil in baza lor de date, pentru transmiterea elecronica a declaratiilor. Azi am primit 5 astfel de emailuri, insa nu stiu nici macar la ce societati se face referire, deoarece nu au un destinatar.
Si iarasi, asa cum ne-am obisnuit, sunt bagati in aceeasi oala toti contribuabilii, buni sau rau platnici. O fraza mi-a atras in mod special atentia si anume
: "Declaratia fiscala produce efectele juridice ale instiintarii de plata de la data depunerii acesteia".
As vrea sa ii atrag atentia semnatarului acestei "scrisori", ca data scadentei obligatiilor de plata este 25 a lunii urmatoare.
Da, depun declaratiile 112 inainte de 25 a lunii, tocmai pentru a preintimpina disfunctionalitatile de sistem sau de blocare a site-ului. Ar trebui sa inteleg ca daca depun declaratiile pe 10 sau 15, voi avea calculate majorari de intarziere pentru perioada 10 pana la 25? Pare o intrebare retorica, dar nu inteleg cum pot fi facute astfel de afirmatii de catre o institutie de stat, pentru care Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala nu conteaza.
Ca metode de recuperare a banilor, intalnim mentionate in "scrisoare":
- poprirea conturilor bancare
- poprirea tertilot
- sechestrul bunurilor
- sesizarea organelor de cercetare penala pentru neachitarea in termen de 30 zile de la scadenta.
Nu vreau sa va reamintesc ca primesc in continuare titluri executorii pe sume nedistribuite din conturile unice. Acestia sunt contribuabilii "restanti" care sunt "notificati' si declarati ca rau-platnici?
Legat de organele de cercetare penala, m-a sunat saptamana trecuta un domn de la Politia Economica, care vroia sa recupereze sumele retinute la sursa ale unui fost client al meu. Dumnealui nu a fost informat de catre ANAF ca firma respectiva intrase in insolventa si nici nu i s-a adus la cunostinta administratorul judiciar din momentul respectiv.
Acum stand stramb si judecand drept, ce rol mai au departamentele de executare silita din cadrul ANAF si ce fac acestea pentru recuperarea sumelor cu adevarat restante?
Valentina Sgarbura
Vicepresedinte al Asociatiei Profesionale a Economistilor si Contabililor din Romania.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.