Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2012 modifica Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale (CC) republicata in 2010, conform careia Curtea Constitutionala a Romaniei nu se mai poate pronunta asupra hotararilor Parlamentului, si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 445, din 4 iulie 2012.
Mai precis, potrivit OUG, din categoria actelor normative asupra carora CC se pronunta pentru constitutionalitate, NU vor mai face parte hotararile plenului Camerei Deputatilor, hotararile plenului Senatului si hotararile plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului.
Potrivit unui comunicat al Guvernului remis, astazi, redactiei noastre, Executivul "considera necesar ca trebuie intervenit de indata pentru conferirea cadrului legal necesar desfasurarii in bune conditii a activitatilor institutiilor fundamentale in acord cu atributiile acestora conferite de Constitutia Romaniei, republicata".
Totodata, Andrei Zaharescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat ca "hotararile Parlamentului nu sunt adoptate in exercitarea competentei legislative conferita de Constitutie ,ci vizeaza alte activitati, precum cele de numiri in functii sau cele care tin de activitatea curenta a Parlamentului".
Pana acum, in conditiile legii nr. 47/1992, "Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori".
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, CC a preluat sarcina de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului in 2010, in urma adoptarii Legii nr. 177/2010. Insa, initiatorii propunerii legislative, Cornel Pieptea (deputat PNL) si Georgica Severin (senator PSD), considera ca aceasta prevedere "incarca in mod excesiv activitatea CC, ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii acesteia si al exercitarii rolului de arbitru institutional, rol asumat nu de putine ori, in contextul constitutional romanesc".
Referitor la aceste aspecte, Zaharescu precizeaza ca "modificarea adusa in anul 2010 ºi conferirea competentei Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului este de natura sa creeze disfunctionalitati in activitatea Parlamentului.
Motiv pentru care au elaborat aceste modificari, avizate favorabil atat de Consiliul Legislativ, cat si de Comisia Juridica. Mai mult decat atat, Comsia Juridica a respins o serie de amendamente aduse actului normativ, printre care si cel a lui Daniel Buda si Gabriel Andronache, potrivit caruia CC trebuie sa se pronunte asupra hotararii plenului Parlamentului de suspendare a Presedintelui Romaniei.
Legea care modifica organizarea Curtii Constitutionale a fost adoptata, in luna iunie, de Camera Deputatilor, cu 169 voturi "pentru", 1 vot "impotriva" si 16 abtineri, iar, ulterior, a trecut si de Senat, forul decizional, care l-a adoptat cu 70 de voturi voturi "pentru", 18 voturi "impotriva" si 4 abtineri.
Comentarii articol (69)