Demiterea presedintelui Romaniei va fi aprobata daca intruneste majoritatea voturilor cetatenilor care participa la referendum, conform unei ordonante de urgenta publicate joi in Monitorul Oficial. Pana acum, demiterea presedintelui era aprobata daca intrunea jumatate plus unul din voturile cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 41/2012 care prevede ca demiterea presedintelui Romaniei va fi aprobata daca
intruneste majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care participa la referendum a fost publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 452, din 5 iulie 2012.
OUG nr. 41/2012 a fost adoptata de Executiv
in cadrul sedintei extraordinare de joi, 5 iulie 2012, actul normativ intrand deja in vigoare, la data publicarii in Monitor.
Pana acum,
demiterea presedintelui era aprobata daca intrunea jumatate plus unul din voturile cetatenilor inscrisi in listele electorale, reglementare ce, potrivit informatiilor publicate de Guvern pe site-ul propriu, "restrangea in mod nejustificat dreptul cetatenilor de a exercita suveranitatea conform prevederilor din Constitutie, stabilind pentru situatii identice, referendumuri nationale pe diversele probleme, un tratament diferentiat care nu se regaseste in dispozitiile constiturionale".
Totodata, Executivul sustine ca modificarea a fost impusa de incalcarea acestor drepturi, fiind in concordanta cu cele precizate de Curtea Constitutionala, in mod constant, in jurisprudenta sa.
Desi, recent, un proiect de lege care prevedea acelasi lucru a fost adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, Guvernul s-a grabit sa modifice prin OUG nr. 41/2012 legea referendumului, creand in acest fel
un cadru legislativ mai usor de demitere a presedintelui Romaniei, mai ales dupa ce solicitarea de suspendare a sefului statului a fost citita, joi, in Parlament.
Aceeasi Marie, cu alta palarie!
In luna iunie, un proiect de lege care modifica legea referendumului, in acelasi fel ca OUG nr. 41/2012, a fost adoptat de Senat, cu 75 de voturi "pentru", 7 "impotriva" si 3 abtineri, fiind avizat favorabil de Consiliul Legislativ si de Guvern. Ulterior, proiectul a fost adoptat si de Camera Deputatilor,
forul decizional, cu 187 de "voturi" pentru, "56" impotriva si 5 abtineri.
Mai departe, propunerea legislativa urma a fi transmisa spre promulgare presedintelui Romaniei, care ar fi trebuit sa semneze decretul in maximum 20 de zile.
Cei doi initiatori ai proiectului de lege, Cornel Pieptea si Georgica Severin, sustin, in expunerea de motive, ca, in acest fel, toate problemele supuse referendumului national sau local vor fi guvernate de reguli procedurale similare. Mai mult, acestia precizeaza ca se va garanta si
reprezentarea corecta a vointei alegatorilor.
Modificarea vine dupa ce,
in aprilie 2012, Parlamentul a aprobat Legea nr. 62/2012 care stabileste ca presedintele este demis daca intruneste majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Legea nr. 62/2012 aprobata in aprilie instituie, totodata, un termen de 20 zile calendaristice, in care Parlamentul trebuie sa dea curs solicitarii presedintelui de a organiza referendumul. Astfel, punctul de vedere asupra referendumului initiat de presedinte va fi exprimat printr-o hotarare, adoptata in sedinta comuna a celor 2 Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.
Comentarii articol (19)