Potrivit noilor normelor legale, demiterea Presedintelui Romaniei va fi aprobata daca intruneste majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. Pana in prezent, demiterea presedintelui era aprobata daca intrunea majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care participa la referendum.
De asemenea, Legea nr. 62 instituie un termen de 20 zile calendaristice, in care Parlamentul trebuie sa dea curs solicitarii presedintelui de a organiza referendumul. Astfel, punctul de vedere asupra referendumului initiat de presedinte va fi exprimat printr-o hotarare, adoptata in sedinta comuna a celor 2 Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.
Mai exact, etapele ce trebuie parcurse in organizarea si desfasurarea referendumului sunt:
- Anuntarea in mod public de catre Presedinte, a intentiei de a organiza un referendum national;
- Consultarea Parlamentului cu privire la tema si la data organizarii referendumului;
- Emiterea, de catre Parlament, in termen de 20 de zile, a unei hotarari prin care sa-si transmita punctul de vedere asupra organizarii referendumului.
In expunerea de motive, Guvernul Romaniei, initiatorul legii, sustine ca termenul de 20 de zile instituit nu este de natura de a afecta regimul Parlamentului: "Un astfel de termen are ca scop stabilirea unui traseu clar al procedurii organizarii referendumului, deci al unei consultari populare care vizeaza, inevitabil, probleme fundamentale ale societatii".
O alta modificare a actului normativ este legata organizarea propriu-zisa a referendumului, astfel ca, in cazul in care referendumul are loc simultan cu alegerile parlamentare, prezidentiale, europarlamentare sau locale, ambele scrutine se vor desfasura in cadrul acelorasi sectii de votare.
De asemenea, toate operatiunile electorale vor fi indeplinite de aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii.
O astfel de masura este considerata necesara de Guvern, care arata in expunerea de motive ca, in acest fel, se vor reduce atat cheltuielile generate de cele 2 scrutine, cat si numarul foarte mare de sectii de votare.
Legea care modifica organizarea si desfasurarea referendumului a fost adoptata de Camera Deputatilor, forul decizional, pe 27 martie 2012, si ulterior a fost promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Puteti urmari aici traseul legislativ al Legii nr. 62/ 2012 privind organizarea referendumului.
Comentarii articol (6)