Legea nr. 131/2012 pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 489, din 17 iulie 2012.
Tot in 17 iulie, presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a semnat decretul de promulgare: "Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a semnat marti, 17 iulie 2012, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului", informeaza Administratia Prezidentiala.
Legea prevede ca demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca, in urma desfasurarii referendumului, propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Pana acum, conform Legii nr. 62/2012, demiterea presedintelui era aprobata daca intrunea majoritatea voturilor celor inscrisi in listele electorale.
In plus, legea pastreaza prevederea conform careia referendumul din 29 iulie va fi validat doar daca la vot participa 50% plus unul dintre cetatenii cu drept de vot inscrisi in listele electorale. In acest fel, se respecta decizia Curtii Constitutionale, pronuntate in 10 iulie, potrivit careia "legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".
"Am decis sa promulg Legea de modificare a Legii referendumului, asa cum a fost ea votata de Parlamentul Romaniei, asa cum a trecut prin Curtea Constitutionala", a declarat, ieri, Crin Antonescu, in cadrul unei conferinte de presa, mentionand ca unul din motivele pentru care a decis promulgarea acestei legi este "si acela ca, spre deosebire de altii, inteleg intotdeauna sa pun interesul national, in fata interesului partizan sau personal”.
Programul de vot ar putea fi prelungit
In ceea ce priveste durata referendumului, Crin Antonescu a specificat ca legea precizeaza foarte clar durata si desfasurarea scrutinului pentru o zi: "Am vazut sigur, discutii publice despre... sau ipoteze sau solicitari pentru prelungirea datei referendumului. Din punct de vedere oficial, nu am avut in discutie asa ceva niciodata. Proiectul legii prevede o zi."
Pe de alta parte, presedintele interimar a mentionat ca, indiferent de conditiile pe care legea le stabileste, cat mai multi cetateni romani cu drept de vot, din tara si din strainatate, trebuie sa-si poata exercita dreptul la vot. In acest sens, Crin Antonescu este de parere ca programul de vot s-ar putea prelungi in data de 29 iulie, incepand cu ora 07:00 pana la ora 22:00 sau chiar 23:00, insa aceasta decizie o poate lua Guvernul, institutia responsabila cu organizarea scrutinului.
"De asemenea, un numar de sectii suficient de mare si in tara si in strainatate, pentru ca este esential si este si obligatia mea, fie si temporara, sa asigur sau sa fac in asa fel incat institutiile responsabile sa asigure dreptul oricui doreste - si dorim sa voteze, evident, cat mai multi cetateni - sa poata fi respectat si indeplinit", a mai spus Antonescu.
In sfarsit, s-a luat o decizie in privinta organizarii referendmului
Discutiile contradictorii privind organizarea referendumului au inceput inca din luna iunie, cand un proiect de lege ce stabilea ca demiterea presedintelui Romaniei va fi aprobata daca intruneste majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care participa la referendum a trecut de Parlament.
Ulterior, in 10 iulie, Curtea Constitutionala (CCR) s-a pronuntat asupra acestui proiect de lege, stabilind ca "Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente". Practic, decizia luata de magistrati a fost transpusa in proiectul de lege, promulgat marti de Crin Antonescu.
Intre timp, insa, inainte de pronuntarea CCR, mai precis la 5 iulie 2012, Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 41/2012, ce prevedea acelasi lucru ca proiectul de lege mentionat mai sus, actul normativ fiind publicat in Monitoul Oficial chiar in aceeasi zi.
Astfel, in momentul de fata exista 2 acte normative, legea promulgata astazi si OUG nr. 41/2012, care trebuie puse in acord, ele avand continuturi diferite despre acelasi subiect: organizarea referendumului.
In acest sens, Crin Antonescu a specificat ca OUG nr. 41/2012 ramane sa fie dezbatuta la nivelul celor 2 camere ale Parlamentului.
"Eu le-am adus la cunostinta Presedintilor celor doua Camere ca promulg aceasta lege si ca dumnealor le ramane sa clarifice la nivel parlamentar, Ordonanta de urgenta pe care Guvernul a emis-o pe acelasi subiect. In sesiunea extraordinara exista pe ordinea de zi, am fost informat, Legea de adoptare a acelei ordonante", a mentionat presedintele interimar.
Comentarii articol (12)