Participarea la referendum a fost de 46,24%, 87,52% dintre acestia votand pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, conform datelor finale publicate de Biroul Electoral Central. Potrivit legii, referendumul de demitere a presedintelui nu poate fi validat decat daca prezenta la vot depaseste 50% din numarul cetatenilor cu drept de vot. Curtea Constitutionala se va intruni de la ora 14.00 pentru a lua in discutie rezultatele referendumului si pentru a stabili daca scrutinul este sau nu valid.
Conform unui comunicat de presa publicat de Biroul Electoral Central (BEC), din 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale, au participat la referendum 8.459.053, reprezentand 46,24 la suta.
Numarul voturilor valabil exprimate la intrebarea "DA" privind demiterea presedintelui Traian Basescu a fost de 7.403.836, adica 87,52 la suta dintre alegatori. Alti 943.375 de votanti au votat impotriva demiterii. Cei care au raspuns "NU" la intrebarea de pe buletinul de vot reprezinta 11,15 la suta dintre cei care s-au prezentat duminica la urne.
Potrivit datelor prezentate de BEC, 1,32 la suta din totalul voturilor au fost anulate.
La referendumul din 29 iulie procesul de vot s-a desfasurat in intervalul 07.00 – 23.00.
Referendumul va fi validat doar daca la vot participa
50% plus unul dintre cetatenii cu drept de vot inscrisi in listele electorale. In acest fel, se respecta decizia Curtii Constitutionale, pronuntata in 10 iulie, potrivit careia "legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".
Potrivit Mediafax, pentru ca referendumul sa fie validat ar trebui sa se prezinte la vot cel putin 9.154.307 alegatori. La referendumul din 2007 s-au prezentat la urne 8.135.272 de persoane, prezenta fiind de 44,45%.
Curtea Constitutionala urmeaza sa stabileasca astazi daca referendumul se va valida sau nu. Decizia magistratilor trebuie sa fie luata cu o majoritate de doua treimi (6 din 9 judecatori).
Potrivit Mediafax, CCR se va intruni miercuri de la ora 14.00 pentru a lua in discutie rezultatele referendumului din 29 iulie. Pana la acea ora, sunt verificate documentele primite de la BEC.
Cum se interpreteaza rezultatele votului
A. Referendumul este valid.
Daca referendumul de duminica este validat (deci se prezinta la vot cel putin 9.154.307 alegatori), avem doua scenarii posibile:
1. 50% + 1 dintre alegatori voteaza DA = presedintele este demis. In aceasta situatie, Guvernul va trebui sa stabileasca data scrutinului pentru alegerea presedintelui in cel mult 3 luni de la data demiterii. Pana la alegerea unui nou presedinte, Crin Antonescu isi va pastra functia de presedinte interimar. (Cititi AICI ce poate si ce nu poate sa faca in timpul interimatului)
2. 50% + 1 dintre alegatori voteaza NU = Traian Basescu isi pastreaza functia de presedinte al Romaniei si se intoarce la Cotroceni.
B. Referendumul este invalidat.
Daca nu se prezinta la vot cel putin 50% + 1 dintre alegatori, scrutinul nu este validat. In aceasta situatie, Traian Basescu isi pastreaza functia de presedinte al Romaniei.
Consultati rezultatele finale publicate de BEC in fisierul atasat.
Comentarii articol (203)