Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) a sustinut, recent, o conferinta de presa la care au fost abordate mai multe teme, printre care si tema elaborarii noii Legi privind imbunatatirea cadrului legislativ pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri).
Astfel, presedintele AIPPIMM, Razvan Ioan Taras, a mentionat importanta initierii unei noi legi pentru IMM-uri, ce are la baza transpunerea in legislatia romaneasca a legii europene privind intreprinderile mici din Europa - Small Business Act (SBA).
Acesta a numit, totodata, cele doua componente pe care se bazeaza elaborarea acestei legi: transpunerea in Romania a unui ansamblu de 10 principii din SBA si trasarea principalelor directii de actiune cuprinse in capitolul Economie, comert si mediul de afaceri din Programul de Guvernare.
In ceea ce priveste avantajele noii legi pentru IMM-uri, Razvan Taras a punctat faptul ca se vor reduce arieratele statului catre IMM-uri, prin reglementarea obligatiei de plata a valorii contractelor de achizitie publica in termen de maxim 30 de zile calendaristice de la receptie. De asemenea, va creste treptat, de la 0,4% la 1% din PIB, a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finantarea programelor de dezvoltare, a masurilor de sprijinire a infiintarii de noi intreprinderi si de sustinere a dezvoltarii IMM-urilor, la nivel national si local, pentru perioada 2012-2020.
Un alt avantaj al noului cadru legislativ, conform sursei citate, va fi imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare prin: infiintarea de fonduri de risc pentru crearea accesului la finantare al IMM-urilor si instituirea mediatorului de credite pentru IMM-uri, la nivelul fiecarui judet (dupa model francez).
Tot noua lege ar deschide noi posibilitati in a realiza si alte modificari: legi privind comercializarea produselor alimentare, instituirea unei retele de colectare in vederea distributiei produselor traditionale si locale realizate de IMM-uri, inclusiv micii agricultori si mestesugari, precum si asigurarea de catre marile lanturi de magazine a unui spatiu minim de desfacere (30%) pentru prezentarea produselor traditionale si locale realizate de IMM-uri.
Presedintele AIPPIMM a subliniat necesitatea elaborarii noii Legi a IMM-urilor, amintind faptul ca actuala Lege nr. 346/2004 a fost realizata conform Cartei europene pentru intreprinderi mici elaborata la cererea Consiliului European de la Lisabona din anul 2000.
“Importanta vitala a IMM-urilor este recunoscuta in primul rand de Guvernul Romaniei si, ca acesta la randul sau este hotarat sa ii pastreze un loc prioritar pe agenda politica si sa creeze instrumentele de politici necesare care sa permita reusita in aceasta sarcina ambitioasa”, a declarat Razvan Taras.