Proprietarii de vehicule, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice, au cateva obligatii legale in aceasta calitate. Daca pentru persoanele fizice, reglementarile sunt minime, pentru persoanele juridice, situatia e ceva mai complicata, legislatia rutiera stabilind nu mai putin de 8 obligatii specifice pentru firmele detinatoare de vehicule.
Obligatiile unui proprietar de autoturism sunt reglementate de
Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care stabileste indatoririle celor care detin vehicule.
Astfel, la Capitolul II, Vehiculele, din actul normativ mentionat, la
sectiunea a III, se precizeaza ca proprietarul de autovehicul cu domiciliul, sediul ori resedinta in Romania, este obligat s
a declare autoritatii emitente pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de inmatriculare, in cel mult 48 de ore de la constatare. De asemenea, proprietarul vehiculului este obligat sa solicite autoritatii competente
eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau de inregistrare in termen de 30 de zile de la data declararii pierderii sau furtului, de la data schimbarii numelui ori de la data constatarii deteriorarii, dupa caz.
In cazul in care, dupa obtinerea unui duplicat al certificatului de inmatriculare, proprietarul reintra in posesia documentului original, acesta este
obligat sa-l depuna imediat la autoritatea emitenta.
Pe langa aceste indatoriri, pe care le au si persoanele fizice care detin autovehicule, persoanele juridice au o serie de obligatii in plus, specifice.
Spre exemplu, firmele care detin vehicule sunt obligate
sa verifice starea tehnica a acestora, sa faca mentiuni despre aceasta in foaia de parcurs sau ordinul de serviciu si sa nu permita iesirea in circulatie a celor care nu indeplinesc conditiile tehnice. Codul Rutier precizeaza, la art. 102, ca pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice amenda este cuprinsa intre 630 si 1400 de lei. Pe langa amenda, politistul rutier retine si certificatul de inmatriculare al masinii si elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
Persoanele juridice care detin vehicule sunt de asemenea obligate
sa elibereze foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru vehiculele care se deplaseaza in cursa si
sa nu permita conducerea vehiculului de catre persoane care nu poseda permis de conducere corespunzator sau atestat profesional.
In plus, actul normativ mai prevede ca firmele detinatoare de masini
nu trebuie sa permita conducatorilor de vehicule sa plece in cursa sub influenta bauturilor alcoolice, a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora ori
intr-o stare accentuata de oboseala.
Totodata, societatile sunt obligate sa tina seama de observatiile facute de politisti sau de conducatorii de vehicule in foaia de parcurs,
sa anunte imediat politia despre orice accident de circulatie in care sunt implicati conducatorii de vehicule proprii care nu poseda documente de constatare a acestuia si
sa verifice respectarea timpilor de repaus si de odihna, precum si a regimului legal de viteza, prin citirea inregistrarilor aparatelor de control montate pe vehicule.
O alta obligatie a firmelor este aceea de a verifica existenta
autorizatiei speciale de transport si respectarea conditiilor inscrise in aceasta.
Nu in ultimul rand, potrivit Codului rutier, proprietarii sau detinatorii mandatati de autovehicule care efectueaza transport public de persoane sau de marfuri periculoase sunt obligati
sa asigure testarea anuala a conducatorilor de autovehicule atestati profesional, in scopul insusirii corecte si al respectarii de catre acestia a dispozitiilor legale care reglementeaza circulatia pe drumurile publice.
Bineinteles, la aceste indatoriri se adauga si alte cateva, mai generale, aplicabile atat firmelor, cat si persoanelor fizice, care nu sunt precizate expres la capitolul 3 privind obligatiile proprietarilor sau detinatorilor de vehicule, dar pe care le regasim in Codul rutier.
De exemplu, proprietarii de vehicule sau detinatorii mandatati ai acestora sunt obligati sa le inmatriculeze sau sa le inregistreze, cei care incalca aceasta prevedere fiind pasibili chiar de inchisoare (intre 1 si 3 ani de detentie). Pedeapsa este si mai mare, de pana la 5 ani de inchisoare, pentru cei care conduc un autovehicul cu numere de inmatriculare false.
De asemenea, potrivit Codului rutier, proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (6)