1. Permisul de conducere
Documentul trebuie sa fie valabil si sa fie corespunzator categoriei ori subcategoriei din care face parte vehiculul pe care il conduceti.
In cazul in care permisul v-a fost retinut (insa nu vi s-a ridicat si dreptul de a conduce), trebuie sa prezentati politistului dovada inlocuitoare cu drept de circulatie.
Trebuie sa stiti ca titularul permisului de conducere este obligat sa declare pierderea, furtul sau distrugerea acestui document autoritatii emitente (serviciul public comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor), in cel mult 48 de ore de la constatare, si sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere.
2. Documentul de identitate
Daca politistul rutier va cere, trebuie sa ii prezentati acestuia buletinul sau cartea voastra de identitate.
Furtul actului de identitate trebuie reclamat de catre persoanele fizice si autoritatile publice mentionate la unitatea de politie pe raza careia s-a produs, in termen de 24 de ore de la constatare, iar pierderea sau distrugerea documentului, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta.
3. Certificatul de inmatriculare/ inregistrare a autoturismului
Pentru a circula pe drumurile publice autoturismele trebuie sa fie inmatriculate ori inregistrate si sa poarte placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare. Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, autoritatea care efectueaza inmatricularea unui autovehicul, elibereaza proprietarului sau mandatarului acestuia un certificat de inmatriculare conform categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, precum si placute cu numarul de inmatriculare.
In cazul in care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este obligatorie mentionarea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si a datelor de identificare a detinatorului mandatat.
Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat sau neinregistrat se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani.
4. Inspectia tehnica periodica
Inspectia tehnica periodica (ITP) este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice. In cazul autoturismelor de uz personal, ITP se face o data la doi ani, numai de catre Registrul Auto Roman, prin reprezentantele sale teritoriale sau prin operatorii economici autorizati. Pentru a afla data la care iti expira valabilitatea inspectiei tehnice periodice, verifica certificatul de inmatriculare al masinii, la rubrica "ITP valabil pana la data de...".
Codul Rutier precizeaza ca pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu ITP expirat amenda este cuprinsa intre 630 si 1400 de lei (clasa a IV de sanctiuni).
De asemenea, pe langa amenda, politistul rutier retine si certificatul de inmatriculare al masinii si elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
5. Rovinieta
Pentru a circula pe drumurile nationale, proprietarii de vehicule trebuie sa achite un tarif de utilizare a acestor drumuri sau, in termeni mai uzuali, trebuie sa isi cumpere rovinieta. Tariful este nedescriminatoriu, spun normele legale, el aplicandu-se atat romanilor, cat si strainilor care utilizeaza reteaua de drumuri nationale din Romania.
Tarifele de utilizare a drumurilor nationale sunt diferentiate in functie de tipul autovehiculului, dar si de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Spre exemplu, pentru autoturisme, aceste tarife sunt cuprinse intre 3 euro (rovinieta valabila 7 zile) si 28 de euro (rovinieta valabila un an de zile).
Cei care circula fara rovinieta vor fi sanctionati cu amenda, dar si cu plata unui tarif de despagubire (pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire se retine si certificatul de inmatriculare al vehiculului). Acestea au valori diferite in functie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 500 lei, in timp ce despagubirile sunt de 28 de euro.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (59)