avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... circulatie itp expirat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

circulatie itp expirat

Buna ziua!
As dori sa stiu daca se face dosar penal pentru circulatia cu o masina cu inmatricularea suspendata din cauza de ITP expirat. Daca da, cui ma adresez? Tin sa mentionez ca soferul a fost implicat intr-un accident auto fara victime, iar cei de la Politia Rutiera nu stiu sa fi luat masuri si cu privire la acest aspect. Cum procedez pentru ca soferul sa fie tras la raspundere si pentru acest lucru (ITP expirat)?
Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Bogdan Bibicu , utilizator 20:26, 25 Iulie 2019
Nu se face dosar penal, se retin placutele de inmatriculare si talonul
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
Lonapak, utilizator
In Codul Penal, la art. 334 alin.1 se specifica "Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."

In Codul Rutier 2019. OUG 195/2002, actualizata 2019 este specificat:
Articolul 10
"(1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de raspundere civila auto pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, a celor pentru care a intervenit suspendarea inmatricularii, precum si a vehiculelor inregistrate al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat ori este anulata."

Articolul 102
"(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
1. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care prezinta deficiente periculoase sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat."

Articolul 112
"(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:
a) vehiculul inregistrat nu are efectuata inspectia tehnica periodica valabila ori aceasta este anulata;
t) detinatorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, in conformitate cu prevederile legale;
(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. b) , c) , e) , g) , h1) , k) , o) , p) , r) , s) si y) , la retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, iar in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) , d) , f) , h) , i) , j) , l) , m) , n) , t) , u) , v) si x) , o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile."

Se aplica Legea speciala in detrimentul Codului Penal? Daca da, de ce?
Cum pot verifica cate puncte de amenda a luat respectivul sofer? Daca a primit amenda pentru fiecare fapta savarsita (nerespectarea indicatoarelor rutiere care au dus la savarsirea accidentului, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu ITP expirat etc.) si nu cumva "i-a scapat vreuna domnului politist"? Am dreptul sa solicit aceste detalii de la organele de politie rutiera?
Nu e infractiune daca imatricularea e suspendata. E doar contraventie.
Imi puteti spune si de ce?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirarea itp-ului oana_dianaB oana_dianaB Buna ziua am si eu o intrebare! Sunt plecata cu masina in Spania iar cat d curand imi va expira itp.ul ce patesc dak nu ajung l timp sa.l renovez??:(:(:( (vezi toată discuția)
Este infractiune sau nu? Imparatul Imparatul Daca circuli cu ITP expirat, ti se face dosar penal? In baza carei legi? A patit un prirten de-al meu, care avea o masina inmatriculata in Bulgaria si avea ... (vezi toată discuția)
Accident unu fara itp altu fara rca, cine e vinovat?? razvan007 razvan007 in cazul unui accident intre o persoana care nu are itp valabil si care loveste o masina care nu are rca, pe un drum public, cine e vinovat?? mentionez ca ... (vezi toată discuția)