AvocatNet.ro: Ce aduceti din mediul privat studentilor?
Catalin Oroviceanu: Daca ar fi sa folosim un singur cuvant, as spune "realism". De multe ori, studentii se plang ca ceea ce invata in facultate nu le foloseste in activitatea practica. Am incercat sa atenuez aceasta concluzie, sa le arat ca multe cunostinte din cele predate la scoala se regasesc totusi si in viata practica. In aceeasi linie, am incercat sa le insuflu un alt mod de a "pune problema", mai putin indreptat spre discutii pur teoretice si mai mult spre identificarea riscurilor si a solutiilor la probleme. Misiunea este totusi usor dificila la anul 3, studentii fiind obisnuiti destul de mult cu un sistem preponderent teoretic din primii doi ani.
La disciplina Dreptul societatilor comerciale aprofundat am putut sa abordez mai mult aspectele practice aferente societatilor comerciale si am incercat sa ii "plimb" pe studenti de la problemele atat de complicate ale SRL-urilor pana la aspectele delicate ale unei fuziuni sau divizari.
AvocatNet.ro: De ce alegeti sa predati si la facultate?
Catalin Oroviceanu: Dorinta initiala a venit din admiratia pe care am avut-o pentru profesorii care m-au format si din aplecarea pe care am avut-o pentru domeniul dreptului comercial. Ulterior, activitatea didactica a evoluat in zona unei pasiuni. Nu ascund, totodata, ca activitatea la facultate era uneori si ca o "supapa", un mod placut de a evada din stresul activitatii zilnice de avocat si de a intalni si provocarile studentilor, nu numai pe cele ale clientilor.
Pe masura ce timpul a trecut si am acumulat si o experienta practica mai bogata, mi-am dorit sa impartasesc si studentilor mei cat mai mult din aceasta. Am vazut o asemenea abordare ca pe o posibilitate de a contribui la formarea studentilor ca interlocutori bine pregatiti pentru ca, in cele din urma, ne vom intalni in viata practica. Am auzit si de abordari total diferite, studentii fiind priviti drept potentiali concurenti si neprimind prea multe informatii de la potentialul "concurat", dar ma bucur sa spun ca nu este cazul meu.
AvocatNet.ro: Cum vedeti studentii anului 2012 - se mai "nasc" avocati buni de business?
Catalin Oroviceanu: Cred ca studentii anului 2012 (si cei din ultimele 4-5 generatii) sunt oarecum mai dezinteresati decat cei de acum zece ani. Dar, in final, asta nu a influentat proportiile: cred ca si acum, ca si in urma cu zece ani, cam acelasi procent de studenti dintr-o grupa denota un mai mare interes si o mai buna pregatire. As risca un pronostic in sensul ca, daca am compara inceputurile si evolutia fiecarei generatii, nu am observa diferente semnificative.
Cred ca avocatii buni de business mai degraba se formeaza decat se nasc. In facultate, poti cel mult "ghici" studentii cu potential de avocatura de business, dar practica ii formeaza. Cei mai multi confirma, dar sunt si unii care nu se ridica la inaltimea asteptarilor.
AvocatNet.ro: Cum recunoasteti potentialul unui student? Recrutati dintre ei pentru Clifford Chance Badea?
Catalin Oroviceanu: Personal, caut printre studenti persoane interesate de materie. Apoi, imi doresc sa identific o stapanire cel putin rezonabila a cunostintelor. Dar, in primul rand, astept o abordare cat mai practica (in masura normala la un student). Nu ma impresioneaza cei care imi pot cita din carti, dar atunci cand sunt pusi in fata unei spete nu reusesc sa duca rationamentul dincolo de o anumita limita.
Si, bineinteles, atunci cand identifici asemenea studenti, te gandesti sa-i recrutezi cat mai repede, pentru a nu fi "furati" de concurenta.
AvocatNet.ro: Cum ii instruiti in cadrul firmei, daca recrutati?
Catalin Oroviceanu: Trainingul cel mai bun este chiar activitatea practica. Eu si colegii mei incercam sa-i implicam pe studentii recrutati in cat mai multe proiecte, sa le repartizam activitati pe masura pregatirii lor (dar care sa le permita sa si evolueze din punct de vedere al cunostintelor) si, cel mai important, sa le explicam ce asteptam de la ei si care sunt ratiunile pentru care le cerem sa faca un anumit lucru sau pentru care am corectat/refacut ceea ce ei ne-au furnizat. Dupa o anumita perioada, respectivii studenti, care intre timp ne devin colegi, au acces si la programele de training specializat, fie in cadrul firmei, fie extern.
AvocatNet.ro: Ce taskuri poate avea un student care vine sa faca practica intr-o casa mare de avocatura?
Catalin Oroviceanu: Task-urile depind, in primul rand, de nivelul de pregatire. Daca vorbim de un student la master, care a terminat facultatea, nu prea exista restrictii pentru implicarea totala a acestuia in activitatea profesionala, cu tot ce presupune aceasta (de la research si analiza de documente, pana la redactare de documente si participare la intalniri). Atunci cand ne aflam in prezenta unui student de anul 3, el este in general directionat spre activitati de research, de "teren" (activitati la registrul comertului, instante sau alte autoritati) si, uneori, chiar in activitati administrative (spre exemplu, in firma noastra, studentii din anul 3 intocmesc zilnic o revista a presei si realizeaza un sumar al evenimentelor legislative).
__________________________
Catalin Oroviceanu a fost preparator si, ulterior, asistent universitar in perioada 2002-2011, la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti. A predat (seminarii) initial la Dreptul Transporturilor (la anul 3), iar din 2004 numai la Drept comercial (la anul 3) si Dreptul societatilor comerciale aprofundat (la master). Din ratiuni de timp, a renuntat in 2011, dar mai colaboreaza pro bono la disciplina Dreptul societatilor comerciale aprofundat (la master). A lucrat cu persoane cunoscute in mediul juridic, Bogdan Dumitrache (fost cadru didactic, in prezent formator INM si executor judecatoresc), Sorin David (avocat si cadru didactic), Gheorghe Piperea (avocat si cadru didactic), Catalin Predoiu (fost ministru al justitiei, avocat, fost cadru didactic).
________
Clifford Chance este prezenta in Romania din 2006, cand s-a asociat cu firma de avocatura Badea si Asociatii, infiintata de Daniel Badea si Nadia Badea in 2002. Cele douã firme au fuzionat la 1 mai 2009 si opereaza in prezent sub denumirea Clifford Chance Badea fiind singura firma din Magic Circle din Romania deplin integrata.
Biroul din Bucuresti are in prezent trei parteneri (Daniel Badea - Managing Partner, Nadia Badea si Perry Zizzi) si o echipa internationala de 45 de avocati romani, americani si canadieni. Clifford Chance Badea se implica in mod constant in tranzactii complexe de imprumuturi sindicalizate, finantari, restructurari, emisiuni de eurobonduri si de actiuni pe piete internationale de capital, instrumente financiare derivate, achizitii de companii de catre investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructura si autostrazi, investitii imobiliare etc, avand expertiza in toate domeniile dreptului comercial.