In prezent, sistemul sanitar din Romania este reglementat prin Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ structurat pe domenii, in XVII titluri. Totusi, Ministerul Sanatatii a lansat, astazi, proiectul noii legi a sanatatii, care, potrivit institutiei, vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii servicii si cresterea rolului Ministerului Sanatatii (MS) in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.
"Propunerea legislativa are in vedere in primul rand, reducerea dezechilibrului financiar si regandirea organizatorica si functionala a intregului sistem sanitar. Proiectul de lege propune un model care sa creasca baza de colectare a contributiilor de asigurari de sanatate, sa asigure utilizarea eficienta a rersurselor financiare, pastrand eforturile contribuabililor in actualele limite”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, in cadrul unei conferinte de presa organizate recent.
S-au introdus pachetele de servicii de sanatate
Propunerea legislativa stabileste ca toti cetatenii care au un contract de asigurare obligatorie de sanatate sunt asigurati, insa aceasta calitate de asigurat se poate pierde daca timp de 3 luni nu se plateste contributia de asigurari obligatorii de sanatate. Potrivit MS, valoarea cotei de contributie pentru asigurarea de sanatate nu se modifica, ramanand de 5,5% pentru asigurati si de 5,2% pentru angajator, si se va plati, ca si pana acum, la fondul national de asigurari obligatorii de sanatate.
Odata platita contributia, asiguratii vor avea acces la serviciile medicale cuprinse in pachetul de servicii de sanatate de baza (PSSB), care cuprinde serviciile de sanatate, profilactice si curative, de ingrijire a sanatatii, medicamentele, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si se suporta din fondul national de asigurari obligatorii de sanatate.
Un alt pachet introdus de proiectul de lege este pachetul social de servicii de sanatate (PSSS). Acesta se acorda asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social, iar cheltuielile vor fi decontate de la bugetul de stat.
In cazul cetatenilor care NU sunt asigurati, adica nu platesc contributia pentru asigurarea de sanatate, acestia vor beneficia, totusi, de pachetul minimal de servicii de sanatate (PMSS), care cuprinde servicii de sanatate finantate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, inclusiv serviciile acordate in cazul urgentelor prespitalicesti si a urgentelor medico chirurgicale in unitatea de primire urgente (UPU) si in compartimentul de primire urgente (CPU).
Potrivit proiectului de lege, cetatenii pot opta, suplimentar, pentru un pachet de asigurari facultative de sanatate. Totusi, pentru a participa la o asigurare facultativa de sanatate, asiguratul trebuie, in mod obligatoriu, sa aiba asigurarea obligatorie de sanatate.
Asigurarile facultative de sanatate reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie un fond de asigurare care nu este acoperit de asigurarile obligatorii. Acest asigurator trebuie sa indeplineasca o serie de conditii speciale de eligibilitate (inclusiv un numar minim de asigurati sau de membri aderenti) pentru contractarea serviciilor din pachetul de baza in sistemul asigurarilor obligatorii de sanatate.
Casele de Asigurari de Sanatate se reorganizeaza
O alta modificare cuprinsa in proiectul de lege consta in reorganizarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ce va fi redenumita Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS), pastrandu-si rolul de distributie si redistributie a veniturilor intre asiguratorii de sanatate, in functie de numarul de asigurati si de riscul de boala.
Nu doar CNAS se va reorganiza, ci si casele judetene de asigurari de sanatate, se arata in proiectul legislativ . Astfel, acestea se vor transforma, intr-o prima faza, in case de asigurari regionale, pana la data de 31.12.2013. Ulterior, pana la 31.12.2014, se pot reorganiza in societati mutuale de asigurari de sanatate, ce vor avea statutul de structuri asociative, non-profit. Mai precis, cele 42 de case de sanatate din prezent se vor transfera in 8-10 societati mutuale de asigurari, la care fiecare asigurat se va putea inscrie, la alegere.
Spitalele, reorganizate ca fundatii
Aceasta modificare a fost facuta publica inca de la inceputul lunii aprilie 2012, cand a fost lansat in dezbatere primul capitol din proiectul noii Legi a sanatatii. Conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza ca institutii de sanatate autofinantate, nebugetare, de exemplu fundatii, avand un singur membru fondator, si anume actualul administrator. Potrivit MS, aceasta forma de organizare ar putea permite descentralizarea reala si introducerea conceptului de autonomie institutionala in administrarea spitalelor.
Organizate ca institutii nebugetare, unitatile sanitare vor avea libertatea de a incheia parteneriate care sa asigure desfasurarea asistentei medicale cu plata, la cererea pacientilor, si remunerarea suplimentara a personalului care acorda aceste servicii medicale, arata sursa citata.
Conform proiectului de lege, toate spitalele, indiferent de forma de organizare, au obligatia de a acorda primul ajutor medical de urgenta oricarei persoane care se prezinta la spital, daca starea sanatatii persoanei este critica sau cu potential de agravare, pana la predarea acesteia catre un echipaj medical de urgenta.
Cardul european si cardul national de sanatate
Proiectul noii legi a sanatatii introduce si cardul national de sanatate, care va inlocui documentele care atesta calitatea de asigurat, adica adeverinta de asigurat, eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul, sau documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate a instrumentului electronic pus la dispozitie de CNAS.
Ca si pana acum, cetatenii pot beneficia de un card european, care confera asiguratului dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania. Perioada de valabilitate a cardului european este stabilita astfel incat sa acopere perioada de timp necesara sederii temporare, dar nu poate depasi 3 luni de la data emiterii.
Ministrul Sanatatii: "Nemultumirea a crescut in randul populatiei"
“Aveam nevoie de aceasta lege. In prezent, sistemul sanitar este centralizat si hiperreglementat. Un asemenea sistem necesita un control puternic, ceea ce lipseste. Lipsa acestui control induce un comportament incorect in sistem care este resimtit atat de personalul medical, cat si de catre populatie", a precizat ministrul Sanatatii, care a punctat, in acelasi timp, faptul ca sistemul acuza monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si lipsa de transparenta a acestei institutii, dar si monopolul Ministerului Finantelor Publice in colectarea si alocarea fondurilor catre Sanatate.
"Nu in ultimul rand, nemultumirea a crescut in randul populatiei pentru serviciile medicale, la fel ca si nemultumirea cadrelor medicale din sistem", a incheiat Vasile Cepoi.
Puteti consulta aici proiectul noii legi a sanatatii.
Comentarii articol (7)