Noul proiect al Legii sanatatii prevede ca spitalele se vor putea reorganiza ca institutii nebugetare, aflate in proprietatea statului sau a autoritatilor publice locale. Primul capitol al documentului este lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii (MS).
Primul capitolul din proiectul noii Legi privind reforma sistemului sanitar se refera la organizarea si functionarea spitalelor publice si contine reglementari menite sa previna riscul politizarii si
sa asigure accesul neingradit al populatiei la ingrijiri medicale, indiferent de conditia materiala sau sociala.
Astfel, conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza
ca institutii nebugetare, de exemplu
fundatii, avand un singur membru fondator, si anume actualul administrator.
Potrivit MS, aceasta forma de organizare ar putea permite
descentralizarea reala si introducerea conceptului de
autonomie institutionala in administrarea spitalelor.
"Chiar daca vom da posibilitatea unitatilor medicale sa se reorganizeze sub forma de fundatii, se va mentine caracterul de spital public. Astfel, unitatile nou infiintate nu vor putea fi instrainate, ramanand in proprietatea statului sau a autoritatilor publice locale", a spus Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii.
Intr-o astfel de forma organizatorica, unitatile sanitare vor avea
libertatea de a incheia parteneriate care sa asigure desfasurarea asistentei medicale cu plata, la cererea pacientilor, si remunerarea suplimentara a personalului care acorda aceste servicii medicale, arata sursa citata.
Totodata, comunitatea locala si mediul de afaceri vor avea posibilitatea de a se
implica activ in sustinerea spitalului si vor putea fi dezvoltate structuri care sa acorde asistenta medicala in regim privat, atat de catre medicii angajati ai spitalului, cat si de catre alti medici, fara a fi necesara aprobarea Ministerului Sanatatii.
Potrivit secretarului de stat, Vasile Cepoi, printre avantajele unei astfel de masuri se numara libertatea unitatilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numarul de posturi sau de a remunera personalului dupa calitatea, cantitatea si complexitatea (nivelul de competenta) muncii prestate.
"Va creste rolul consiliului de administratie, va creste responsabilitatea individuala a fiecarui angajat si a managementului spitalului, ca urmare a unor clauze contractuale negociate, pe baza carora se vor stabili
indicatori de performanta", a declarat Ritli Ladislau.
Documentul mai prevede ca infiintarea sau desfiintarea unor structuri in spitalele publice, care sa acorde servicii medicale din pchetul de baza, se va face numai cu aprobarea Ministerului Sanatatii.
Primul capitol al noii legi a sanatatii a fost elaborat in urma propunerilor rezultate din dezbaterile organizate la inceputul acestui an si se afla in
dezbatere publica pe
site-ul MS.
Comentarii articol (8)