Conform Ministerului Sanatatii, astazi au avut loc intalniri cu mai multi specialisti din Franta si Belgia, care au expertiza pe domeniul societatilor mutuale de asigurare. Aceasta in contextul in care, anunta institutia, casele de asigurari de sanatate se vor putea transforma in societati mutuale de asigurari. Practic, arata sursa citata, acestea vor gestiona, pe viitor, pachetul de servicii de baza oferit asiguratilor din contributia acestora. In acelasi timp, noile societati vor avea posibilitatea de a oferi si pachete suplimentare si complementare in cadrul asigurarilor facultative.
"Consideram ca Romania are voie sa greseasca in acest domeniu nou, dar nu are dreptul de a repeta greselile altora. Din aceasta cauza am cerut sprijinul celor care utilizeaza mai demult aceste modele in sistemul lor", declarat Raed Arafat, ministrul Sanatatii, la deschiderea conferintei <<Rolul societatilor mutuale si al celor comerciale in sistemul de asigurari de sanatate din Romania>> desfasurata astazi.
In acest fel, puncteaza demnitarul, se urmareste realizarea unui echilibru intre nevoia de servicii medicale si cheltuielile din sanatate si se doreste un mai mare control al fondurilor colectate de la asigurati, precum si asigurarea unei competitii intre asiguratori care sa creasca calitatea serviciilor oferite.
Masura nu este o noutate, intrucat e cuprinsa in proiectul Noii legi a Sanatatii, lansat in dezbatere publica la inceputul lunii iulie.
Concret, in proiectului legislativ se arata ca cele 42 de case de sanatate din prezent se vor transfera in 8-10 societati mutuale de asigurari, la care fiecare asigurat se va putea inscrie, la alegere.
Intr-o prima faza, acestea se vor transforma in case de asigurari regionale, pana la data de 31.12.2013. Ulterior, pana la 31.12.2014, se pot reorganiza in societati mutuale de asigurari de sanatate, ce vor avea statutul de structuri asociative, non-profit.
Nu sunt singurele modificari cuprinse in propunerea legislativa. Mai exact, noua lege a sanatatii introduce cardul national de sanatate, care va inlocui documentele care atesta calitatea de asigurat (despre care puteti citi mai multe AICI).
De asemenea, in proiect se precizeaza ca toti cetatenii care au un contract de asigurare obligatorie de sanatate sunt asigurati, insa aceasta calitate de asigurat se poate pierde daca timp de 3 luni nu se plateste contributia de asigurari obligatorii de sanatate. Odata platita contributia, asiguratii vor avea acces la serviciile medicale cuprinse in pachetul de servicii de sanatate de baza (PSSB), care cuprinde serviciile de sanatate, profilactice si curative, de ingrijire a sanatatii, medicamentele, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si se suporta din fondul national de asigurari obligatorii de sanatate.
Pe langa PSSB, mai sunt si alte pachete de servicii introduse de MS, despre care puteti citi AICI.
In plus, conform initiativei legislative, spitalele se vor putea reorganiza ca institutii de sanatate autofinantate, nebugetare, de exemplu fundatii, avand un singur membru fondator, si anume actualul administrator. Potrivit MS, aceasta forma de organizare ar putea permite descentralizarea reala si introducerea conceptului de autonomie institutionala in administrarea spitalelor.
Mai multe informatii cu privire la proiectul Noii legi a Sanatatii puteti citi AICI.
Proiectul Legii Sanatatii se afla in dezbatere momentan in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, putand fi consultat AICI.
"Avem desemnata o intreaga echipa de specialisti condusa de dr. Vasile Cepoi care se ocupa de acest subiect. Adoptarea proiectului depinde de rezultatele obtinute in urma dezbaterilor, dar si de programul guvernamental”, a mai aratat Raed Arafat.
Comentarii articol (3)