Corect se scrie cunostinta. Explicatia gramaticala este simpla: substantivul ,,cunostinta" este derivat cu sufixul ,,-inta" de la cuvantul de baza, verbul ,,a cunoaste". Dat fiind ca radacina cuvantului este ,,cunost-", iar sufixul ,,-inta", cuvantul derivat contine un singur ,,i".
CUNOSTINTA= cunoastere; (la plural) totalitatea notiunilor, ideilor, informatiilor pe care le are cineva intr-un domeniu oarecare; persoana pe care vorbitorul o cunoaste.
Cauza greselii ar putea consta in confuzia pe care multi o fac cu substantivul ,,constiinta", neologism din francezul ,, conscience", echivalat in romana prin ,,constiinta" in relatie cu verbul ,,a sti". Termenul este format din prefixul ,,con-", radacina ,,sti" si sufixul ,,-inta".
O alta cauza a erorii de scriere ar putea fi confuzia pe care unii vorbitori o fac intre sensurile celor doua cuvinte. Nu de putine ori auzim ca cineva si-a pierdut constiinta, cand de fapt corect era sa isi piarda cunostinta.
CONSTIINTA = 1. Sentiment, intuitie pe care fiinta umana o are despre propria existenta; p. ext. cunoastere intuitiva sau reflexiva pe care o are fiecare despre propria existenta si despre lucrurile din jurul sau. 2. Faptul de a-si da seama; intelegere. ◊ Constiinta sociala = ansamblu de reprezentari, idei, conceptii, cunostinte, mentalitati ale unei colectivitati umane, care reflecta conditiile de existenta ale acesteia, precum si psihologia sociala a oamenilor. Constiinta de clasa = parte a constiintei sociale care reflecta existenta sociala a unei clase determinate. 3. (in opozitie cu existenta, materia) Gandire, spirit. 4. Sentiment al responsabilitatii morale fata de propria sa conduita
Sa scriem corect!
Comentarii articol (25)