In limba romana, multe din cuvintele pe care le folosim sunt formate printr-un procedeu numit derivare, ce se poate face cu prefix, sufix sau cu amandoua in acelasi timp. In articolul de astazi am sa va explic de ce este important sa cunoastem modalitatea prin care s-a format un anumit cuvant si cum ne poate ajuta aceasta la scrierea corecta.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Aplicand derivarea cu prefix, putem obtine cuvinte derivate, care se scriu cu doi "n". Doar in aceste cazuri este permisa dublarea lui n.
Astfel, cuvintele formate prin derivare cu prefixul „în” a caror radacina incepe cu „n”( nor, noapte, nebun, nou) se scriu obligatoriu cu 2 n.
a înnoda (în + nod)
a înnebuni ( în + nebun)
a înnora (în + nor)
a înnegri (în + negru)
a înnopta ( în + noapte)
a înnoi (în + nou)
a înnobila (în + nobil)
Dupa acest tipar, unele persoane au inceput sa scrie cu doi n si acolo unde nu este cazul. Si nu vorbim de hipercorectitudine, ci doar de necunoasterea modalitatii de formare a cuvintelor. Astfel, ne-am trezit cu scrieri precum „înneca", "înnota" sau "înncolti".
Scrierea lor corecta este:
a se îneca
a se întuneca
a înota,
a înflori
a încolti
Sa scriem corect!
Toate articolele din Ghidul de supravietuire a limbii romane pot fi citite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (31)