1 din 25 de companii isi pierde anual datele, din cauza unor probleme de IT hardware. Cu alte cuvinte, dispar date de contabilitate, inventar, evidenta a salariilor si incasarilor. Un astfel de incident poate paraliza complet activitatea unei companii, iar recuperarea e extrem de dificila, uneori chiar imposibila.
La fel cum securizarea datelor presupune o serie de cheltuieli (reinnoirea echipamentelor, angajarea de personal specializat sau externalizarea completa), lipsa de securizare are costurile ei. Acestea sunt mai greu de perceput pentru ca nu presupun intotdeauna un consum imediat. Dar pe termen lung pot reprezenta una din principalele amenintari pentru existenta unei firme.
Principalele riscuri pe care si le asuma o firma care nu isi protejeaza datele electronice sunt:
- Disparitia unor date importante din cauza unor probleme hardware. Cea mai comuna situatie in care societatile pierd date este defectarea hard disk-urilor de calculator. Uneori informatiile pot fi recuperate de companii specializate, dar acest proces are costurile sale. De cele mai multe ori, totusi, datele sunt pierdute iremediabil.
- Furtul de date. Orice firma are o serie de informatii a caror confidentialitate este critica. In absenta unor standarde de securitate acestea pot fi accesate usor de catre parti rau voitoare, mai ales in conditiile in care calculatoarele societatii sunt conectate in permanenta la internet.
- Indisponibilitatea informatiilor necesare pentru functionarea firmei. Chiar daca datele nu se pierd iremediabil, pot fi perioade lungi in care acestea nu sunt accesibile. Spre exemplu, daca unul din calculatoarele companiei are un defect hardware sau software (inclusiv infectarea cu un virus), este posibil ca angajatii companiei sa nu poata recupera sau deschide anumite fisiere, chiar daca ele exista inca pe disc.
- Pierderea unor clienti importanti pentru firma;
- Oprirea activitatii societatii pe o perioada nedeterminata;
- Discreditarea publica a firmei.
Pentru a afla despre modalitati simple si eficiente prin care aceste situatii pot fi evitate, urmariti seria de articole despre securitatea IMM-urilor, AICI. Vom publica saptamanal un material nou.