Dupa o perioada indelungata, actiunile par sa se fi inscris in sfarsit pe un trend ascendent generalizat. In sedinta de miercuri, la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu derivatele actiunilor au beneficiat, aproape fara exceptie, de aprecieri consistente. Sustinute si de lichiditatea deosebita, tranzactiile s-au derulat sub presiunea permanenta a ordinelor de cumparare, care au impins preturile de cotare pana la noi maxime istorice. In nota obisnuita a ultimelor sedinte, interesul investitorilor s-a indreptat mai ales catre actiunile SIF-urilor si titlurile din sectorul petrolier. Desi au avut un debut de sesiune ezitant, actiunile SIF2, si-au revenit rapid, acaparand o treime din totalul contractelor tranzactionate. Acestea au fost cotate la 1,3010 lei pentru scadenta curenta, in timp ce titlurile tranzactionate pentru sfarsitul anului au inregistrat o crestere de 0,0648 lei (pret cotare 1,40) . Si actiunile SIF 5 au avut o evolutie asemanatoare, preturile de cotare pentru ambele scadente (1,5150 lei pentru septembrie si, respectiv, 1,6299 lei pentru decembrie) constituindu-se in noi maxime.
Cresterea acestora din urma a fost de alfel si cea mai mare a zilei, de 0,0749 lei, aducand cumparatorilor profituri de pana la 44% pe zi. Pentru 30 septembrie derivatele SIF1 au inchis sedinta la 1,50 lei/actiune. O alta categorie importanta in totalul tranzactiilor a fost detinuta de operatiile cu actiuni SNP si RRC. Cu toate ca sporurile acestora nu au fost la fel de spectaculoase, au fost la fel de intens disputate, pentru ambele scadente. Pentru sfarsitul anului titlurile SNP au fost cotate la 0,5330, in crestere cu 0,0205 iar derivatele RRC la 0,1099 lei. Actiunile din sectorul bancar, BCC si TLV, cu toate ca au avut o evolutie oscilanta in ultima perioada, au urmarit tendinta generala a sesiunii, inregistrand cresteri atractive. Titlurile Bancii Carpatica au ajuns la valoarea de 0,5280 (+0,0305), iar actiunile Bancii Transilvania au fost cotate la 0,8555 pentru septembrie si la 0,89 lei pentru scadenta decembrie. Pe piata derivatelor valutare, moneda unica europeana s-a apreciat cu 75 pips fata de dolarul american, pierzand in schimb 0,0125 unitati in fata monedei nationale (pret cotare 3,5750). Tot pentru sfarsitul lui septembrie un dolar valoreaza 2,971 lei.Numarul pozitiilor deschise pe pietele futures si options a crescut la 13472.
Radu Bâlbaie
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)