In plus, datele arata ca peste 70% dintre cei intervievati au afirmat ca numai pasagerul din fata poarta centura de siguranta, desi in masina sunt mai multe persoane. Totusi, conform MAI, legislatia in vigoare stabileste ca centura de siguranta este obligatorie pentru toti ocupantii locurilor prevazute cu centuri de siguranta.
Conform MAI, cel mai mentionat motiv pentru care se poarta centura de siguranta uneori, deseori sau niciodata este legat de deplasarea pe distante scurte, acesta fiind mentionat de 57% dintre subiecti, in timp ce 24,5% dintre respondenti nu poarta centura de siguranta in timpul deplasarilor in interiorul localitatii. Un alt motiv des mentionat de respondenti este neglijenta, faptul ca uita cuplarea centurii de siguranta de catre sofer in timpul efectuarii deplasarilor.
"Siguranta rutiera este o problema importanta a societatii contemporane, context in care reducerea victimizarii populatiei prin accidente de circulatie constituie un obiectiv major al politiei rutiere, care si-a propus adoptarea si implementarea unui program de actiune, axandu-se pe doi piloni importanti, respectiv activitati preventiv-educative si actiuni de impunere a legii", se arata in documentul de presa.
Datele MAI arata, de asemenea, ca aproape 50% dintre persoanele ce nu poarta niciodata centura de siguranta au fost amendate pentru acest lucru, insa continua sa nu cupleze centura in timpul mersului.
Studiul referitor la comportamentul participantilor la trafic privind portul centurii de siguranta in timpul conducerii vehiculelor a fost realizat la nivel national, avand scopul de a cuantifics anumite aspecte legate de comportamentul privind portul centurii de siguranta in timpul conducerii vehiculelor, fiind inregistrat comportamentul autodeclarat al soferilor, precizeaza MAI in documentul de presa.
Ministerul a facut si cateva precizari utile pentru toti participantii la trafic:
- Legislatia in vigoare prevede obligativitatea utilizarii centurii de siguranta, atat in localitati cat si in afara acestora, pentru toti ocupantii locurilor prevazute cu asemenea dispozitive;
- Centurile nu sunt proiectate pentru confort, ci pentru siguranta;
- Folosirea centurii de siguranta, in caz de accident, creste sansele de supravietuire de la 40% la 60%;
- Pentru a fi eficienta, centura de siguranta trebuie utilizata corect, regland inaltimea acesteia astfel incat sa treaca peste mijlocul umarului si nu peste gat, ajustand-o astfel incat sa stea bine intinsa (lipita de bust si bazin), fara a fi rasucita sau trecuta peste obiecte solide ori casabile purtate in buzunare (ochelari, pixuri etc.);
- Dispozitivele de tip "airbag" sunt de fapt sisteme suplimentare de retentie care au eficacitate numai daca centurile de siguranta sunt cuplate.
Atentie! AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto nu incurajeaza sub nicio forma lipsa centurii de siguranta, ba chiar va recomanda sa o purtati de fiecare data cand va aflati intr-un autoturism, daca starea de sanatate va permite.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (7)