Presedintele CE s-a intalnit, joi, cu premierul Victor Ponta pentru a discuta evolutiile recent pe plan politic si institutional in Romania, intalnire in cadrul careia Barroso si-a exprimat ingrijorarea serioasa cu privire la recentele evenimente politice din Romania in ceea ce priveste statul de drept, independenta justitiei si rolul Curtii Constitutionale, se arata in documentul de presa. El a subliniat ca, intr-un sistem democratic, echilibrul si verificarile necesare trebuie garantate.
Mai mult, Barroso a clarificat ca Guvernul Romaniei trebuie sa respecte independenta deplina a justitiei, sa redea atributiile Curtii Constitutionale si sa asigure ca deciziile sale sunt respectate, sa numeasca un Avocat al Poporului care sa se bucure de sustinerea tuturor partidelor, sa asigure o noua procedura, transparenta si deschisa, pentru numirea Procurorului General si al Directorului Directiei Nationale Anti-coruptie si sa faca din integritate o prioritate politica.
Totodata, presedintele CE a salutat asigurarile primite din partea Primului-Ministru Ponta, care a declarat ca toate masurile ce tin de competenta Guvernului vor fi luate imediat si ca va face toate eforturile pentru ca si celelalte institutii din Romania sa ia un astfel de angajament, se mentioneaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeana va publica raportul in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe 18 iulie 2012, atunci cand se va face un bilant al progreselor inregistrate de Romania in ultimii 5 ani, inclusiv al evenimentelor recente.
Cum raspunde premierul Victor Ponta?
Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat, joi, la finalul intalnirii cu Jose Manuel Barroso, ca intalnirea a fost "extrem de utila" si ca a considerat legitime ingrijorarile exprimate de Comisie.
Totodata, primul-ministru a precizat ca a primit o lista cu intrebari pe care CE le asteapta din partea Guvernului: "M-am obligat ca maine (vineri, n.r.), sau luni sa transmitem aceste raspunsuri, pentru a asigura, inca o data, ca tot ceea ce a fost privit ca batalie politica saptamana trecuta nu afecteaza si nu va afecta in niciun fel statul de drept, ordinea constitutionala si stabilitatea institutiilor noastre la standarde europene".
Ponta a mentionat ca a raspuns unora dintre intebarile ale presedintelui CE si ca, in acest moment, este optimist pentru ca Guvernul poate raspunde pozitiv la toate ingrijorarile. Mai mult, premierul a aratat ca Barroso a venit cu un set de intrebari concrete, la care Guvernul va raspunde imediat si ca astfel se va elucida faptul ca in Romania statul de drept si regulile si standardele europene sunt garantate.
Intrebat daca CE poate monitoriza referendumul din 29 iulie, Ponta a precizat ca nu a existat o asemenea discutie, adaugand ca Romania este deschisa la orice fel de observatori.
Si, in final, cum se organizeaza referendumul?
In ceea ce priveste ordonanta de urgenta care modifica modul de organizare a referendumului, premierul a subliniat ca aceasta nu va ramane nerezolvata, intrucat Parlamentul se va reuni in sesiune extraordinara, saptamana urmatoare, pentru a pune in acord textele de lege cu decizia Curtii Constitutionale.
"Pe 29 va fi referendumul. Referendumul nu produce niciun efect juridic decat dupa ce, a doua zi, probabil, pe 30, Curtea Constitutionala il valideaza si spune: rezultatele sunt valide sau nu, rezultatele spun ca domnul Basescu este demis sau nu", a afirmat Ponta.
In plus, primul-ministru a asigurat ca Guvernul va respecta decizia CCR de validare sau invalidare a referendumului in functie de numarul de participanti si in functie de rezultatul votului.
CCR a decis marti ca proiectul de lege care modifica legea privind organizarea referendumului este constitutionala daca la vot participa cel putin jumatate plus unul din cei inscrisi in listele electorale permanente.
Comentarii articol (7)