MAE a demarat pregatirile pentru organizarea referendmului national din 29 iulie, in cadrul ambasadelor si oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, fiind transmise deja instructiuni pe aceasta tema, se arata in documentul de presa.
Mai mult, a fost infiintat un grup tehnic auxiliar, care va actiona, in cadrul MAE, pe durata organizarii, functionarii si finalizarii rezultatelor Referendumului si a fost stabilit cadrul de comunicare si colaborare cu institutiile implicate in procesul electoral - Autoritatea Electorala Permanenta si Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii.
Totodata, s-a stabilit lista sectiilor de votare din strainatate, astfel ca MAE anunta ca vor fi 150 de sectii de votare in intreaga lume, dintre care 8 in teatrele de operatiuni in care Romania are trupe.
Astfel, cele mai multe sectii de votare vor fi in Spania (8), Italia (7), Afganistan (8) si in Franta (4). In alte tari, precum SUA, Canada, Marea Britanie sau Republica Moldova vor fi organizate cate 4 sectii de votare. Romanii din diaspora vor avea dispozitie cate 3 sectii in Germania, Ucraina, Ungaria, Turcia, Serbia sau Rusia.
Totusi, Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) nu este multumita de numarul sectiilor organizate, mentionand ca doar in Spania si Italia acestea au fost reduse cu 80%. "Este pentru prima data in istoria postdecembrista cand un Guvern al Romaniei reduce numarul sectiilor de votare in Diaspora. Pana acum numarul sectiilor de votare a crescut mereu in functie de numarul romanilor din Diaspora”, se arata in comunicat.
Astfel, conform sursei citate, in anul 2004 erau 153 de sectii, la referendumul din mai 2007 au fost 186 de sectii, la parlamentarele din 2008 s-a ajuns la 221 sectii de votare, iar la alegerile din 2009 au fost 294 sectii de votare. "Pentru referendumul din 29 Iulie 2012, Guvernul a aprobat doar 141 sectii de votare pentru toata Diaspora, mai putine chiar decat in anul 2004", precizeaza FADERE.
Federatia subliniaza faptul ca din 2009 si pana acum, numarul romanilor din Diaspora a crescut, astfel ca si numarul sectiilor de votare trebuia sa creasca, nu sa scada. "In cel mai rau caz ar trebui mentinut numarul sectiilor de votare din 2009", este de parare FADERE.
Mai mult, avand in vedere aceasta situatie, presedintele FADERE, Daniel Tecu, a declarat ca "daca Guvernul nu isi va reconsidera atitudinea fata de Diaspora si nu va reveni asupra deciziei de a reduce numarul sectiilor de votare, blocand astfel un drept constitutional, il vom actiona in judecata pentru incalcarea fara precedent a Constitutiei si vom sesiza organismele internationale".
Puteti consulta aici lista completa a sectiilor de votare organizate in strainatate.
In ceea ce priveste atributiile de ordin administrativ si organizatoric, MAE anunta ca se va ocupa de:
- numerotarea si organizarea sectiilor de votare din strainatate din punct de vedere logistic;
- distribuirea catre birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate a buletinelor de vot, a stampilelor si a celorlalte materiale necesare pentru derularea procesului de vot;
- asigurarea personalul auxiliar, pe baza de voluntariat, la Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii;
- asigurarea sediul Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii.
In plus, la propunerea ministerului, Biroul Electoral Central va acredita observatori din partea unor organisme si institutii straine si reprezentantii mass-media straine.
MAE a inaugurat, inclusiv, o sectiune destinata Referendumului national pe site-ul propriu, ce va fi actualizata permanent cu materiale informative legate de desfasurarea scrutinul in strainatate, precum si cu alte informatii utile pentru votantul din strainatate.
Comentarii articol (15)