Hotararea pentru aprobarea Tabloului Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania in anul 2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 488, din 17 iulie 2012.
Llista cu toti membrii inscrisi in Tabloul ANEVAR poate fi gasita si pe site-ul Uniunii Evaluatorilor, la acest link.
Evaluatorii autorizati, membri titulari se inscriu in Tabloul Uniunii in functie de calificarea corespunzatoare fiecarei specializari si pot desfasura activitatea de evaluare potrivit calificarilor profesionale dobandite.
Tabloul Uniunii contine urmatoarele sectiuni:
a) membrii titulari;
b) membrii acreditati;
c) membrii corporativi;
d) membrii inactivi.
Informatiile care se inscriu in Tabloul Uniunii difera in functie de calitatea membrilor. Astfel, aceste informatii sunt:
- pentru membrii titulari si membrii acreditati: numele, prenumele, numarul legitimatiei de membru, judetul de domiciliu si specializarile pentru care au calificarea necesara.
- pentru membrii corporativi: denumirea, judetul in care isi au sediul social, codul unic de identificare si numarul autorizatiei.
- pentru membrii inactivi: numele, prenumele, judetul de domiciliu, numarul legitimatiei de membru titular precum si data de la care a survenit motivul ce a determinat incetarea calitatii de membru activ.
Inscrierea membrilor in Tabloul Uniunii se face pe judete, in ordine alfabetica.
O profesie care s-a "nascut" in 2011
Profesia de evaluator autorizat a fost instituita prin Ordonanta de Guvern nr. 24/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628, din 2 septembrie 2011. Pana la acel moment, nu a existat o reglementare stricta a acestei activitati.
Actul normativ stabileste ca evaluarea reprezinta activitatea de estimare a valorii, materializata intr-un inscris, numit raport de evaluare, realizata in conformitate cu standardele specifice acestei activitati si cu deontologia profesionala, de un evaluator autorizat. Rapoartele de evaluare se elaboreaza la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat.
De asemenea, potrivit acestei OG, evaluatorii autorizati vor face parte dintr-o Uniune Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, organism care organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania.
Activitatea de evaluare poate fi desfasurata numai de persoanele care au calitatea de evaluator autorizat, inscrise in Tabloul Uniunii si care dovedesc aceasta cu legitimatia de membru sau autorizatia valabila la data evaluarii. Mai multe despre ce prevede OG nr. 24/2011 puteti citi AICI.
OG nr. 24/2011 prevede ca evaluatorii autorizati, membri ai Uniunii desfasoara, in principal, urmatoarele activitati:
a) evaluari de bunuri imobile;
b) evaluari de intreprinderi;
c) evaluari de bunuri mobile;
d) evaluari de actiuni si alte instrumente financiare;
e) evaluari de fond de comert si alte active necorporale;
f) verificari de rapoarte de evaluare.
Cum recunoastem evaluatorii autorizati?
Potrivit reglementarilor cuprinse in HG nr. 352/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 279, din 26 aprilie 2012, calitatea de membru al Uniunii se probeaza cu: legitimatia de membru si parafa in cazul membrilor titulari si acreditati, autorizatia in cazul membrilor corporativi, diploma in cazul membrilor de onoare si legitimatia de membru in cazul membrilor stagiari.
Legitimatiile de membru se vizeaza anual sau pot fi eliberate cu valabilitate anuala.
Parafele, eliberate anual, contin numele si prenumele evaluatorului, anul valabilitatii, numarul de legitimatie precum si specializarile pentru care titularul parafei are calificarea necesara.
Legitimatiile de membru si parafele se pun la dispozitia membrilor titulari la inceputul fiecarui an, cu conditia achitarii cotizatiei si a politei de asigurare profesionala aferente anului pentru care sunt valabile legitimatiile si parafele.
Atentie! Membrii inactivi si membrii suspendati ai Uniunii Evaluatorilor nu primesc insemnele mentionate pe perioada inactivitatii sau suspendarii. In cazul in care un membru titular este suspendat sau declarat inactiv are obligatia de a preda insemnele mentionate in 30 de zile de la momentul in care intervine cauza de inactivitate sau de suspendare, iar in cazul nepredarii insemnelor, acestea se anuleaza.