O serie de practici foarte simple pot preveni o mare parte din pierderile sau furturile de date. Sunt actiuni care pot fi implementate in orice IMM, fara interventia unui specialist, si care au costuri minime.
1. Instalarea unui program anti-virus pe fiecare calculator din companie
In fiecare zi apar peste
70.000 virusi informatici care se pot transmite prin internet catre calculatoarele din compania ta. Se pot instala prin accesarea unui atasament dintr-un email, sau pur si simplu pentru ca ai deschis un anumit site. Odata instalat, un virus poate sa stearga sau sa distruga fisiere si sa opreasca chiar functionarea sistemului de operare. In acest caz, se poate intampla sa pierzi temporar sau permanent accesul la fisiere importante.
Poti preveni usor acest risc instaland un software antivirus pe fiecare calculator din firma. E foarte important ca acesta sa fie mentinut la zi si sa realizeze automat scanari ale tuturor fisierelor, la un anumit interval de timp. Daca angajatii tai lucreaza si de acasa, e important sa te asiguri ca si calculatoarele lor personale sunt protejate de virusi.
Daca nu ai bugetul pentru a cumpara licente antivirus, nu e nicio problema. Foarte multe companii de securitate ofera variante gratuite.
Aici poti gasi un top realizat de PCMag, cu cele mai bune programe antivirus gratuite.
2. Securizarea conexiunii internet prin activarea unui firewall
E posibil sa instalezi o aplicatie descarcata de pe internet care pare inofensiva, dar de fapt permite accesul unei alte persoane pe calculatorul tau. Astfel ti se pot instala virusi, extrage date confidentiale sau chiar instala programe software care opereaza atacuri informatice asupra altor utilizatori. Firewall-ul blocheaza accesul din internet pe calculatorul tau.
Sistemele de operare Windows au un firewall propriu. Ai grija ca acesta sa fie activat pe fiecare calculator din companie si pe calculatoarele personaje ale angajatilor tai. Pentru a verifica aceasta optiune in Windows acceseaza meniul “Start”, apoi optiunea “Control Panel” si apoi pe cea “Windows Firewall” (Windows XP, Vista si 7). In fereastra care se deschide vei vedea daca firewall-ul este pornit sau oprit si il vei putea activa, daca e cazul.
In plus, pentru a spori nivelul de siguranta, poti alege ca la firma conexiunea la internet sa se realizeze printr-un router cu firewall integrat.
3. Seteaza nivele de acces diferite pentru angajatii care folosesc calculatoare
Sistemul de operare Windows iti permite sa creezi un utilizator diferit pentru fiecare angajat care foloseste un calculator. Cu alte cuvinte, fiecare persoana poate avea un nume de utilizator si o parola pe care le foloseste ca sa acceseze sistemul de operare. Acest lucru iti permite sa acorzi dreptul de a instala aplicatii doar unor persoane specializate, care cunosc normele de securitate informatica. Prin urmare, riscul ca unul dintre angajatii tai sa instaleze din greseala un virus scade considerabil.
4. Securizeaza reteaua wireless
Daca folosesti la birou accesul internet wireless, e recomandat sa separi reteaua pe care o folosesc angajatii fata de cea la care se pot conecta vizitatorii.
Cand se configureaza reteaua dedicata angajatilor tai asigura-te ca datele de acces de pe router au fost schimbate fata de cele standard si ca sunt cunoscute doar de persoane autorizate. Tipul de encriptie recomandat pentru retea este WPA-2 AES si e indicat ca SSID-ul retelei (numele retelei) sa nu fie vizibil public. Cu alte cuvinte, doar persoanele care stiu numele retelei si parola se vor putea conecta la ea.
5. Informeaza echipa despre normele de securitate ale companiei
E foarte important ca echipa ta sa inteleaga ca securitatea este o prioritate pentru companie si care sunt normele pe care trebuie neaparat sa le respecte. Stabileste o serie de reguli clare in ceea ce priveste informatiile confidentiale. Asigura-te ca doar persoanele care au neaparata nevoie de anumite date pentru a isi indeplini sarcinile de lucru au posibilitatea de a le accesa. In plus, semneaza cu fiecare persoana din companie un contract de confidentialitate care te protejeaza in cazul in care un angajat este incurajat sa transmita mai departe informatii private. Riscurile de securitate sunt mult diminuate daca atenuarea lor nu e monitorizata doar de una sau cateva persoane ci de fiecare angajat din firma.