Legislatia muncii este dura cu angajatorii care incalca salariatilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acorda zilele libere legale nu pot fi mai mici de 5.000 de lei, insa pot ajunge si la 10.000 de lei.
Totusi, nu toti angajatorii sunt obligati sa acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, Codul muncii prevede ca zilele libere stabilite de stat nu se acorda la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
De asemenea, pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in zilele de sarbatoare legala, se stabilesc programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
Pentru angajatii aflati in aceste categorii, Codul muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", dupa cum se arata in Codul Muncii, salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.
Angajatorii care incalca aceste doua reguli stabilite de legislatia muncii vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Ce sarbatori legale exista acum in Codul muncii?
Codul muncii prevede momentan 11 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, singurele zile nelucratoare stabilite de legislatia muncii:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti – in 2012, aceste zile au fost 15 si 16 aprilie;
- 1 mai – in 2012;
- prima si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile sunt 3 si 4 iunie;
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
- 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;
- prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie.
Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Conform calculelor noastre, in acest an, salariatii se bucura in total de 7 zile libere impuse de lege, din cele 11 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii. Cititi mai multe despre acest subiect in articolul Zile libere 2012: cate sunt in timpul saptamanii?
Situatia din 2012 este, totusi, mai buna decat cea din 2011. Anul trecut, din cele 11 sarbatori legale doar 5 au fost zile din timpul saptamanii.
Numarul zilelor libere va creste chiar din 2012
Numarul zilelor libere din Codul muncii va creste de la 11 la 12, dupa ce deputatii au adoptat la finalul lunii iunie o propunere legislativa care declara ziua de 30 noiembrie zi de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012 si se va aplica incepand din acest an, noile reglementari intrand in vigoare in 27 iulie.
Zilele de sarbatoare legala au fost subiectul mai multor propuneri legislative ale parlamentarilor romani in ultima vreme.
Spre exemplu, in aceeasi sedinta in care deputatii au adoptat ziua de 30 noiembrie ca zi libera, ei au respins alte doua propuneri legislative care prevedeau exact acelasi lucru: declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala.
Mai mult decat atat, adoptarea de catre deputati a legii care propune inca o zi libera in Codul muncii, vine dupa ce la finalul lunii mai, Senatul a adoptat tacit o alta propunere legislativa care prevedea acelasi lucru.
De asemenea, anul trecut, in luna octombrie, Camera Deputatilor respins definitiv, dupa ce Senatul o adoptase, o propunere similara care prevedea introducerea altor doua zile nelucratoare in Codul Muncii, prin declararea ca sarbatori nationale a zilelor de 24 ianuarie si 30 noiembrie.
La momentul respectiv, deputatii nu au fost de acord cu introducerea altor doua sarbatori nationale, sustinand ca diminuarea numarului de zile lucratoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinand o crestere a cheltuielilor bugetare. Astfel, acestia au propus respingerea initiativei legislative.
In plus, a existat si o propunere legislativa prin care si ziua de 10 mai – Ziua independentei - sa fie declarata sarbatoare nationala si zi libera in Codul muncii. Aceasta lege a fost de asemenea adoptata de Senat in 23 noiembrie, iar acum se afla la Camera Deputatilor, in 16 februarie 2012, deputatii din Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa avjzand negativ proiectul de lege.
Comentarii articol (62)