Modificarile propuse in proiect:
• modificarea varstei limita de la 6 ani, la 12 ani prevazuta pentru minorii exceptati de la obligatia de furnizare a impresiunilor digitale.
Daca in prezent, pentru persoanele cu varsta de peste 6 ani, valabilitatea acestui document de calatorie este de 5 ani, (luandu-se in calcul includerea in mediul de stocare electronica atat a imaginii faciale, cat si a amprentelor digitale), modificarea
varstei de amprentare determina, implicit, stabilirea unui termen de valabilitate mai redus, avand in vedere ca, in cazul minorilor sub 12 ani, documentul de calatorie va cuprinde un singur element de identificare pe baza datelor biometrice (imaginea faciala).
• stabilirea valabilitatii pasaportului simplu electronic la 3 ani pentru persoanele care nu au implinit varsta de 12 ani, respectiv 5 ani pentru persoanele care au implinit varsta de 12 ani, intrucat valabilitatea cip-ului in care sunt stocate datele biometrice ale persoanei a fost stabilita si garantata 5 ani.
• reglementarea posibilitatii sesizarii celui mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple (in prezent trebuie sa sesizeze autoritatea emitenta), care este obligat sa ii elibereze un nou document, in situatia in care titularul sau reprezentantul legal al acestuia constata faptul ca datele inscrise in pasaport sunt incomplete sau inexacte (aceasta pentru a veni in sprijinul cetateanului si a evita deplasarea acestuia la autoritatea emitenta).
• reglementarea expresa a posibilitatii folosirii documentului de calatorie pierdut sau furat si gasit dupa eliberarea unui nou document numai daca acesta este in termenul de valabilitate si intr-o stare fizica corespunzatoare iar titularul solicita, in scris, anularea pasaportului eliberat ulterior.
Prevederile din prezent nu permit folosirea documentului de calatorie pierdut sau furat si gasit dupa eliberarea unui nou document. Astfel, pot exista situatii in care documentul anterior, declarat pierdut sau furat si gasit ulterior, are un termen de valabilitate mai mare decat documentul eliberat dupa declararea pierderii sau furtului, fiind in interesul titularului in cauza se afla intr-o stare fizica corespunzatoare).
• denumirea de ,,pasaport simplu” este eliminata din cuprinsul acelor articole care fac referire la eliberarea documentelor de calatorie, urmand ca cele aflate in uz, sa ramana valabile, in baza lor cetatenii romani putand calatori in strainatate, urmand a se retrage treptat din circulatie potrivit solicitarilor cetatenilor.
Aceasta propunere are in vedere faptul ca la aceasta data nu se mai elibereaza pasapoartele simple prevazute de Hotararea Guvernului nr. 460/2001 privind punerea in circulatie a noilor tipuri de pasapoarte romanesti.
Legea va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, avand in vedere modificarile privind varsta limita de la 6 ani la 12 ani prevazuta pentru minorii exceptati de la obligatia de furnizare a impresiunilor digitale cat si perioada de valabilitate a pasapoartelor, aspecte ce impun modificarea aplicatiei informatice generale de emitere a documentelor de calatorie.
________________
Mai multe detalii despre proiectul de lege puteti gasi aici.
Comentarii articol (0)