Executivul a modificat Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români în strainatate în sensul instituirii unor prevederi legale care sa faca tranzitia de la actualele tipuri de pasapoarte, la pasapoartele care vor detine informatii ale persoanei în format electronic. Data introducerii noului tip de documente de calatorie, forma si continutul acestora vor fi stabilite ulterior, printr-o Hotarâre de Guvern.
Prin adoptarea acestor modificari legislative, România preia normele instituite de Regulamentul Consiliului Europei nr. 2252/2004, potrivit carora statele membre trebuie sa asigure procedurile necesare pentru emiterea pasapoartelor cu date biometrice încorporate (într-o prima faza imaginea faciala si amprenta digitala).
Un alt element de noutate consta în faptul ca, actul normativ stabileste premisele pentru eliberarea de catre autoritatile române din tara, respectiv de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României din strainatate, a unui pasaport cu o valabilitate de 1 an.
Data punerii în circulatie a pasapoartelor temporare, precum si forma, continutul si conditiile de eliberare urmeaza sa fie stabilite ulterior, printr-o Hotarâre a Guvernului.
Începând cu data punerii în circulatie a pasapoartelor „temporare” (cu valabilitate de un an), valabilitatea titlurilor de calatorie – documente ce se elibereaza de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României cetatenilor români aflati în strainatate, care nu poseda document de calatorie valabil, numai pentru ca titularul sa se întoarca în tara - se va reduce la cel mult 30 de zile, fata de un an cât este în legislatia actuala, si înceteaza de drept la data intrarii titularului în România.
Totodata, actul normativ adoptat de Guvern introduce unele modificari prin care se creeaza posibilitatea eliberarii cu celeritate a pasapoartelor simple, în situatia în care titularul se deplaseaza în strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata sau sanatatea îi sunt puse în pericol.
În acest sens, persoanele aflate intr-o astfel de situatie pot depune cererea pentru eliberarea pasaportului la cel mai mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, nemaifiind obligat sa se adreseze serviciul public în a carui raza de competenta are domiciliul.
În cazul în care persoana pentru care se solicita documentul de calatorie este lipsita temporar de capacitatea de exercitiu, cererea pentru eliberarea pasaportului poate fi depusa, în numele titularului, de catre autoritatile medicale române.
O alta modificare a legislatiei vizeaza modul în care – în situatii exceptionale, când acordul unuia dintre parinti nu poate fi obtinut – minorului i se poate elibera pasaport individual sau poate fi inclus în documentul de calatorie al celuilalt parinte.
Astfel, potrivit actului normativ, autoritatile vor elibera pasaportul sau, dupa caz, vor include minorul în pasaportul parintelui solicitant, fara acordul celuilalt parinte, daca minorul urmeaza în strainatate un tratament medical fara de care viata si sanatatea îi sunt în pericol, pentru studii sau pentru a participa la concursuri oficiale.
Comentarii articol (0)