„Autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei, estimata conform prevederilor sectiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depaseste echivalentul in lei a 30.000 euro pentru fiecare achizitie de produse, servicii ori lucrari. Achizitia se realizeaza pe baza de document justificativ”, se arata in proiectul publicat de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.
Autoritatea contractanta are obligatia de a transmite in SEAP, in cel mult 5 zile de la data realizarii achizitie directe a carei valori estimate conform prevederilor sectiunii a 2-a a prezentului capitol, depaseste echivalentul in lei a 3.000 euro, o notificare cu privire la achizitia realizata.
Transmiterea notificarii se va efectua in format electronic prin utilizarea aplicatiei disponibile la adresa de Internet www.e-licitatie.ro. si va cuprinde cel putin urmatoarele informatii:
a) Denumirea si datele de identificare ale operatorului economic;
b) Obiectul achizitiei;
c) Valoarea achizitiei;
d) Cantitatea achizitionata.
Modificarile sunt argumentate in document prin flexibilizarea si transparentizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, avand in vedere si gradul scazut de absorbtie a fondurilor europene.
O alta prevedere importanta din proiect se refera la faptul ca autoritatea contractanta este obligata sa asigure, la cerere, operatorilor economici implicati, acces la informatiile din ofertele contracandidatilor. Autoritatile cred ca astfel ar creste transparenta in proceduri, eliminandu-se practicile actuale, excesive, de ascundere a unor informatii, sub pretextul confidentialitatii lor.
De asemenea, s-au modificat si pragurile contractelor pentru care este obligatorie publicarea unui anuntat de intentie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:
a) valoarea estimata a contractului de furnizare sau de servicii care urmeaza sa fie atribuit este egala ori mai mare decat echivalentul in lei al 130.000 euro ( 125.000 euro pana in prezent)
b) valoarea estimata a contractului de furnizare ori de servicii care urmeaza sa fie atribuit este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al 400.000 euro (387.000 euro pana in prezent)
Proiectul de OUG lansat in dezbatere publica de ANRMAP poate fi consultat aici.
Comentarii articol (13)