Proiectul de Ordin pentru abrogarea procedurii de achizitii pentru beneficiarii de fonduri UE din mediul privat a fost lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Fondurilor Europene, pe pagina proprie de internet.
Concret, potrivit documentului propus de institutie, Ordinul MFE nr. 1050/2012 privind aprobarea procedurii de atribuire aplicabile beneficiarilor privati de proiecte finantate din instrumente structurale, obiectivul "Convergenta” va fi abrogat.
In schimb, se aproba o noua procedura simplificata, ce va fi aplicabila beneficiarilor privati de proiecte finantate din instrumente structurale in cadrul tuturor Programelor Operationale (PO).
Astfel, conform acestei procedurii propuse de minister, daca valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, nu depaseste pragurile valorice prevazute de OUG nr. 34/2006 pentru fiecare achizitie, beneficiarul achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari. Achizitia va avea la baza documentele justificative (ex: factura, contract, comanda etc.).
* Conform OUG nr. 34/2006, autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei nu depaseste echivalentul in lei a 30.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de lucrari.
In acest caz, dosarul achizitiei va cuprinde nota justificativa privind determinarea valorii estimate actualizata si documentele justificative ale achizitiei si nu va fi obligatorie semnarea unui contract.
Pe de alta parte, daca valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, depaseste pragurile valorice, atunci beneficiarii privati vor aplica procedura simplificata, respectiv:
- in cazul contractelor de furnizare de servicii beneficiarii privati aplica procedura simplificata fara sa existe o limita valorica superioara de la care sa se aplice dispozitiile OUG nr. 34/2006
- in cazul contractelor de servicii si lucrari beneficiarii privati aplica procedura simplificata daca nu indeplinesc cumulativ conditiile de la art. 9 din OUG nr. 34/2006
"Vom elimina procedura de achizitii pe care beneficiarii din mediul privat sunt obligati sa o deruleze in prezent. Aceasta este o actiune logica pentru ca acesti beneficiari co-finanteaza proiectele din resurse proprii si, din acest motiv, sunt interesati sa utilizeze eficient banii", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
In plus, explica sursa citata, beneficiarii din mediul privat nu au experienta in derularea de proceduri de achizitii, ceea ce inseamna ca aceasta obligativitate duce la intarzieri sau chiar blocaje in implementarea proiectelor.
MFE asteapta opinii pe marginea proiectului de Ordin publicat pana la data de 31 iulie.
Comentarii articol (2)