Mintea umana este complexa si de multe ori ne poate fi cel mai mare dusman, atunci cand vine vorba de fericire. Propriile creiere ne pot face sa credem ca un lucru este corect, cand de fapt el este total gresit, ca suntem nefericiti cand de fapt suntem, etc. Sa inveti sa recunosti si sa depasesti aceste capcane este un lucru esential, daca vrei sa obtii fericirea de durata, relatii mai puternice si succes in cariera.
1. As fi mai fericit daca as avea mai putine de facut
Mintile noastre adesea incearca sa ne faca sa credem ca am fi mai fericiti daca nu ar trebui sa muncim. Ne imaginam viata ca o vacanta continua si avem impresia (gresita) ca o astfel de viata ne-ar face fericiti. Totusi, adevarul este ca lipsa de activitate duce adesea la plictiseala si depresie. Suntem fiinte creative si active. Avem nevoie de provocari si realizari pentru a fi fericiti. Incepe sa faci ceva important pentru tine si vei vedea cum indicatorul fericirii incepe sa creasca.
2. Nu e vina mea, e vina ta
De multe ori creierul ne face sa credem ca suntem nefericiti din cauza partenerului, a parintilor sau a altor persoane din viata noastra. Aruncam vina pe oricine din jurul nostru. Desigur, in orice relatie, responsabilitatea este a amandurora. Dar, in general, suntem la fel sau poate mai vinovati decat ceilalti din jur. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru situatia noastra si sa facem tot posibilul pentru a ne bucura la maxim de ea. A ne asuma responsabilitatea pentru actiunile noastre este inceputul fericirii adevarate.
3. Trebuie doar sa descopar secretul succesului pentru a fi fericit
Nu exista "secrete" ale fericirii sau succesului. Desi multi scriitori, si chiar propriile noastre creiere, ar vrea sa ne convinga de existenta acestor scurtaturi, ele nu sunt reale. Sa ai o viata plina de succes este destul de simplu. Iti creezi o viziune pentru viitor, apoi un plan si apoi muncesti din greu pentru a ajunge acolo unde ti-ai propus. Nu exista secrete sau scurtaturi in aceasta formula. Daca accepti asta, vei inainta foarte mult pe calea spre fericire.
4. Daca as avea...
Mintea noastra ne face sa credem ca vom fi fericiti cand vom avea slujba potrivita sau casa potrivita sau masina potrivita sau orice altceva. Nu este nimic gresit in a-ti dori lucruri mai bune, dar acestea nu garanteaza fericirea. Poate doar pentru o scurta perioada de timp, care va trece insa foarte repede. Cei care isi doresc fericirea de durata trebuie sa inteleaga ca aceasta este ca un gol pe care nu il vor putea umple niciodata.
5. Imi plac lucrurile asa cum sunt si nu vreau sa se schimbe niciodata
Sa crezi asta inseamna sa fii pe un drum sigur spre esec. Viata presupune schimbari continue. Unele sunt sub controlul nostru, altele nu. Sa te opui schimbarii sau sa incerci sa o controlezi este in dezavantajul tau. Este un proces care te va epuiza si iti va rapi fericirea la care speri. Schimbarea este inevitabila. Trebuie sa accepti asta si sa inveti sa te lasi purtat de val. A putea sa te adaptezi este foarte important pentru fericirea ta.
6. Daca nu mi s-a intamplat inca, nu mi se va intampla niciodata
Mintea noastra adesea se descurajeaza chiar atunci cand succesul este la un pas. Colonelul Sanders a atins succesul cu restaurantele KFC abia la varsta de 65 de ani, la 40 de ani dupa ce a inceput sa vanda produse din pui. Perseverenta este foarte importanta in drumul spre fericire. Nu-ti lasa mintea sa te pacaleasca sa renunti. Nu stii ce te asteapta maine. Inca o zi poate fi tot ce te desparte de visul tau!
7. Voi evita lucrurile care nu imi plac
De obicei, mintea noastra vrea sa ne pacaleasca sa evitam sarcinile cele mai dificile. Insa, din pacate, acestea ne-ar aduce si cele mai mari recompense. Ce amani sa faci? De ce? Amanarea si evitarea sarcinilor importante sau enervante doar iti intarzie marsul spre fericire. Rezolva aceste probleme mai intai si implinirea pe care o vei simti iti va alimenta fericirea.
8. Lumea este infricosatoare si ceva rau mi s-ar putea intampla
Creierul ne spune ca sunt multe lucruri pe care nu le putem controla. De exemplu, modul in care este "promovata" criminalitatea si teroarea la televizor, ne-ar putea da impresia ca agresorii ne pandesc la orice colt. Insa rata criminalitatii a scazut in ultimii ani. Conform statisticilor FBI, crimele violente sunt mai putin numeroase acum decat in urma cu 20 de ani. Teama ne poate motiva, dar nu intr-un fel pozitiv. Trebuie sa incercam sa avem incredere pentru a ne elibera si a fi fericiti.
9. Voi decide atunci cand voi fi sigur ce sa fac
Sa te gandesti prea mult la orice decizie, oricat de minora, nu iti face bine. Este important sa cantaresti lucrurile, sa analizezi posibilitatile si sa faci planuri, insa nimic nu se intampla pana ce nu iei o decizie si actionezi. Rareori avem toate datele necesare atunci cand trebuie sa facem o alegere. Asa ca nu te mai gandi atat! Esecul nu este sfarstul lumii. Napoleon Hill scria: "Orice obstacol, orice esec, orice inima franta aduce si un beneficiu". Nu-ti lasa creierul sa te pacaleasca sa analizezi totul prea mult!
10. Stiu ca nu ar trebui, dar...
Mintile noastre incearca sa ne faca sa negam efectele obiceiurilor proaste si sa gasesasca tot felul de scuze pentru acestea. Asta se intampla deseori cand vine vorba de sanatate. De exemplu, am auzit pe cineva spunand: "Stiu ca nu ar trebui sa fumez, dar ma ajuta sa-mi mentin silueta." sau "Stiu ca nu ar trebui sa mananc asta, dar viata pur si simplu nu merita traita fara asta." O problema grava de sanatate precum cancerul, boli ale inimii sau diabet cu siguranta nu te-ar face fericit. Nu-ti lasa creierul sa te pacaleasca in felul acesta!
11. Visele se implinesc numai pentru cei norocosi
Thomas Jefferson spunea: "Cred cu tarie in noroc, si cu cat muncesc mai mult, cu atat sunt mai norocos." Mintea noastra ne va pacali uneori ca suntem victime ale destinului. Ne va face sa credem ca "nimic bun nu ni se intampla niciodata". Ceea ce creierul nostru pune pe seama norocului altora, este de fapt rezultatul a multi ani de practica, munca asidua si pregatire intensa. Urmeaza-ti visul din toata inima si s-ar putea sa fii surprins cum "norocul" iti va iesi in cale.
12. N-as putea niciodata...
Creierul adesea ne face sa credem ca nu vom reusi. De exemplu, sunt persoane care spun "Nu as putea sa ma intorc la scoala, nu am bani" sau "Nu pot invata asta, sunt prea batran". Nu te lasa pacalit! Mintea este foarte persuasiva cand foloseste acest truc. Ai mult potential si chiar daca circumstantele sunt nefavorabile, cu perseverenta si multa munca poti depasi orice obstacol. Henry Ford spunea: "Daca crezi ca poti sau daca crezi ca nu poti, ai dreptate!" Nu lasa aceste trucuri sa te impiedice sa fii fericit!
Sursa: garbo.ro
Comentarii articol (5)