Mai putine sarbatori legale au ungurii si ucrainenii, 10 la numar, Cehia situandu-se pe aceeasi pozitie cu Romania, cu un numar de 12 zile de sarbatoare legala. Unul dintre beneficiile de care au parte insa unele tari este faptul ca, daca sarbatoarea pica in week-end, ea va fi automat acordata in lunea imediat urmatoare, cum este cazul Ucrainei.
Ce avantaje au salariatii romani?
In ceea ce priveste remunerarea acordata celor care merg la serviciu in timpul acestor sarbatori legale, legislatia muncii din Romania prevede ca angajatul va primi suma cuvenita prin contractul de munca proportional cu timpul lucrat in ziua respectiva, la care se adauga un spor pentru munca in zi de sarbatoare de minimum 100%, precum si o suma reprezentand sporul corespunzator muncii suplimentare depuse, de minimum 75%. Aceste sporuri pot fi negociate in avantajul angajatului si introduse in contractul colectiv de munca sau regulamentele interne, dupa caz.
"Desigur, trebuie avut in vedere faptul ca astfel de sporuri se acorda doar in cazul in care compensarea cu timp liber platit nu este posibila din motive justificate de catre angajator", atrag atentia specialistii Accace.
Cine si cat plateste pentru zilele libere?
La randul lui, cuantumul pentru aceste plati suplimentare se stabileste prin contractul de munca, regulamente interne sau/si contracte colective de munca, daca este cazul. In comparatie cu alte state din regiune, Romania sta bine la capitolul remunerare: polonezii, slovacii si ungurii nu platesc in plus daca angajatul munceste in timpul week-end-ului care coincide cu o sarbatoare legala. Cehii in schimb acorda 100% compensatie materiala daca se munceste in timpul sarbatorii legale si inca 10% daca aceasta coincide cu o zi de week-end.
Flexibilitate in ceea ce priveste “gruparea” sarbatorilor legale este acordata in schimb in majoritatea statelor din regiune. Astfel, daca, de exemplu, o sarbatoare legala este intr-o marti, este posibil ca ea sa fie “legata” de week-end, urmand ca ziua de luni sa fie recuperata intr-o zi de week-end. Polonezii si slovacii sunt cei mai putin ingaduitori din acest punct de vedere, nefiind deschisi la astfel de schimbari.
Sarbatorile legale din Europa Centrala si de Est
• dintre tarile vecine, cele mai multe zile libere stabilite prin lege se acorda in Slovacia (15 zile), urmata de Polonia (13 zile), Cehia si Romania (12 zile), iar pe ultimul loc se afla Ungaria si Ucraina cu 10 zile.
• in timp ce oficialii din Slovacia iau in considerare posibilitatea de a renunta la 2 dintre zilele libere stabilite prin lege, in Romania, politicienii vor sa mai introduca sarbatori legale, una dintre acestea, Sf. Andrei (30 noiembrie) fiind deja oficial declarata zi libera.
• In Ucraina, angajatii primesc o zi libera daca sarbatorile legale pica in week-end. in aceste cazuri, angajatii nu trebuie sa lucreze in ziua de luni imediat urmatoare.
• in Slovacia si Polonia exista mai putine weekend-uri prelungite pentru ca nu functioneaza sistemul de schimb de zile lucratoare.
• in 2013, anul va incepe direct cu un weekend prelungit: 31 decembrie pica intr-o zi de luni, asa ca angajatii isi vor lua si ziua de 29 libera, astfel incat sa-si poata lua ramas bun de la vechiul an si sa il intampine pe cel nou cu un weekend de 3 zile.
Comentarii articol (16)