Cainii altor persoane
Indiferent de rasa, un caine poate musca. Doar pentru ca vedeti un caine mic, cu bucle si care pare a fi prietenos nu inseamna ca nu poate fi agresiv. Chiar si cei mai frumosi si bine instruiti caini de familie se pot speria, se pot simti amenintati, sau uneori pot deveni agitati sau furiosi si atunci pot ataca.
Indiferent de cat de bine crezi ca stii un caine, trebuie sa-ti supraveghezi mereu copiii cand se joaca cu animalele de companie ce apartin altcuiva. Pentru a reduce riscul de muscaturi, invata-i pe copii urmatoarele masuri de siguranta:
- Cere intotdeauna stapanului voie sa ii mangai cainele;
- Lasa cainele sa te vada si sa te miroasa inainte de a-l mangaia;
- Nu alerga inspre sau dinspre caine;
- Daca un caine necunoscut se apropie, mentine-ti calmul, nu-l privi direct in ochi, si ramai pe loc sau indeparteaza-te mergand incet;
- Daca un caine incearca sa te muste, pune orice nimeresti intre tine si el. Daca te rastoarna, strange-te in pozitie de ghem, acopera-ti fata si incearca sa nu te misti.
O mare responsabilitate in ceea ce priveste prevenirea muscaturilor de caine cade pe umerii stapanului. Inainte de a va lua un caine, vorbeste cu un profesionist (cum ar fi un medic veterinar sau un dresor) pentru a determina ce tip de caine sau ce rasa vi se potriveste cel mai bine. Pune intrebari despre temperamentul rasei sau despre istoricul cainelui, daca nu il iei de mic. Un caine cu tendinte agresive nu se potriveste unei familii cu copii.
Daca familia ta are un caine, asigura-te ca acesta are toate vaccinurile si controalele la zi. Ia in considerare posibilitatea de a apela la o scoala de dresaj pentru a-l face mai sociabil si ascultator, prevenind astfel riscul de a ataca pe cineva. Cand iei cainele in public, sa ai intotdeauna lesa, astfel incat sa il poti controla in cazul in care devine agitat, dintr-un motiv sau altul.
Chiar daca nu detii un caine, asigura-te ca cei mici stiu ce inseamna anumite NU-uri in ceea ce priveste cainii:
- Nu ii strange prea tare, nu ii scapa din brate, nu grija sa nu cazi pe ei;
- Nu sicana cainii, nu ii trage de coada sau urechi;
- Nu deranja cainii in timp ce mananca, dorm sau au grija de puii lor;
- Niciodata nu lua o jucarie sau un os de la un caine si nici nu te juca agresiv cu el;
- Nu inghesui un caine intr-un colt.
In tara noastra, cainii maidanezi sunt o problema reala. Multi dintre ei nu sunt vaccinati sau deparazitati, asa ca ar fi bine sa incerci sa ii eviti. Unii dintre ei au suferit abuzuri si pot avea reactii neasteptate atunci cand ii mangai sau intinzi mana spre ei. Explica-i celui mic acest lucru si repeta-i ca nu este de dorit sa ii atinga.
Daca iti musca un caine copilul
In cazul in care copilul tau este muscat de un caine, adreseaza-te cat mai repede medicului de familie, mai ales in cazul in care cainele este vagabond. Unele muscaturile de caine trebuie tratate in regim de urgenta. Sunt muscaturi care pot parea minore la suprafata, dar, de fapt, pot provoca leziuni mai profunde la nivel muscular, osos sau nervos. Unele dintre ele pot provoca fracturi.
Cel mai probabil, medicul iti va recomanda un vaccin antitetanos si, dupa caz, un vaccin antirabic. Intreaba-ti medicul daca copilul are nevoie de antibiotice pentru a preveni infectarea unei muscaturi de caine. Nu toate ranile datorate muscaturilor de caine sunt cusute, deoarece acest tip de interventie poate creste riscul de infectie. Medicul decide daca este cazul sa aplice sau nu copci.
Incearca sa ai urmatoarele informatii la cunostinta pentru a ajuta medicul sa determine riscul de infectie si tipul de tratament de care copilul tau va avea nevoie:
- Daca muscatura a fost provocata de un caine maidanez;
- Daca muscatura a fost provocata de un caine care are stapani ar fi bine sa ai adresa si numele lor;
- Daca patrupedul care l-a muscat pe cel mic este la zi cu toate vaccinurile;
- Daca atacul a fost provocat sau neprovocat (un exemplu de atac provocat ar include apropierea de un caine in timp ce mananca sau are grija de pui). Cunoasterea tipului de atac nu are nimic a face cu atribuirea vinei, dar permite medicului sa stie daca e vreo sansa sa fie cainele bolnav, in asa fel incat sa se poata hotari asupra unui tratament;
- Starea imunitatii copilului tau, precum si orice antecedente medicale.
Comentarii articol (8)