Intepaturile de albine si viespi
- Albina va lasa in urma un ac atasat la un sac de venin. Incearca sa il elimini cat mai repede posibil (viespile nu lasa acul in piele dupa intepatura, ceea ce inseamna ca pot ataca de mai multe ori).
- Spala cu atentie zona afectata, cu apa si sapun. Fa acest lucru de doua-trei ori pe zi, pana cand pielea este vindecata.
- Aplica niste gheata invelita intr-o carpa sau un prosop rece si umed pentru cateva minute.
- Administreaza copilului un analgezic pentru durere.
O intepatura oriunde in gura necesita atentie medicala imediata, deoarece intepaturile in membranele mucoase orale poate provoca rapid o umflare severa, ce poate produce un blocaj respirator.
Solicita asistenta medicala daca observi o eruptie cutanata mare sau umflaturi in jurul zonei de intepatura, sau in cazul in care umflatura sau durerea persista pentru mai mult de trei zile. Aceasta din urma ar putea indica o infectie.
Solicita ajutor medical imediat daca observi oricare din urmatoarele semne, ce pot indica o reactie alergica grava sau pot pune viata in pericol: dificultati in respiratie, senzatie de constrictie la nivelul gatului sau pieptului, umflarea buzelor, limbii sau a fetei, ameteli sau lesin, greata sau varsaturi.
Muscaturile de paianjen
- Spala cu atentie zona afectata, cu apa si sapun. Fa acest lucru de doua-trei ori pe zi, pana cand pielea este vindecata.
- Aplica mai multe comprese reci.
- Administreaza copilului un analgezic pentru durere.
Majoritatea paianjenilor din Romania sunt inofensivi, cu exceptia Vaduvei negre, o specie de desert, dar care a aparut si pe litoralul romanesc in ultimul deceniu. Aceasta este un paianjen de talie mijlocie, negru ca smoala, cu pete rosii pe abdomen, care traieste intr-o panza in forma de palnie, sub pietre, printre buruieni sau in adancimi ale solului. Veninul femelei este foarte periculos pentru oameni (masculii nu musca aproape niciodata).
Muscaturile, de obicei, nu dor la inceput, iar un copil s-ar putea sa nu fie constient de atac. In unele cazuri, insa, o muscatura provoaca umflarea si modificarea culorii pielii.
O muscatura de Vaduva neagra poate provoca crampe dureroase, care apar in termen de cateva ore de incident. Crampele pot incepe in muschii din jurul muscaturii si apoi se raspandesc. Muscatura poate duce, de asemenea, la greata, varsaturi, frisoane, febra si dureri musculare. In cazul in care copilul tau are oricare dintre aceste simptome sau stii ca a fost muscat – mergeti de urgenta la medic.
Muscaturile de capusa
De cand cazul actorului Serban Ionescu, muscaturile de capusa au capatat o si mai mare notorietate la noi, cu atat mai mult cu cat sunt atat de comune si provoca afectiuni grave (boala Lyme). Daca ai animale de casa sau companie, in principal caini sau pisici, controleaza-le intotdeauna dupa o plimbare in parc sau intr-o zona cu lemne si/sau copaci.
Daca depistezi o capusa pe pielea copilului tau:
- Suna-ti medicul, care ar putea dori sa salvezi capusa intr-un recipient etans pentru a face o identificare ulterioara in cazul aparitiei vreunei complicatii la analize.
- Du-te la cea mai apropiata camera de garda pentru a scoate capusa din piele. Daca esti intr-un loc izolat, fara acces rapid la ingrijiri medicale, foloseste o penseta pentru a apuca ferm capusa la nivelul capului sau gurii, cat mai aproape de piele.
- Trage ferm si in mod constant (nu rasuci sau smulge!), pana cand capusa isi da singura drumul, apoi dezinfecteaza zona afectata cu alcool.
- Nu folosi vaselina, untura sau un chibrit aprins pentru a ucide si scoate o capusa. Aceste metode nu indeparteaza insecta de pe piele. Din contra, o pot determina sa se ingroape si mai adanc si sa sa elibereze si mai multa saliva (care creste sansele de transmitere a bolilor).
Desi sunt extrem de enervante, ciupiturile de tantari nu sunt periculoase atata timp cand nu va aflati intr-o tara tropicala. Este bine sa spalam locul muscaturii cu apa si sapun si, pentru a opri mancarimea, sa aplicam la locul intepaturii putin bicarbonat de sodiu amestecat cu apa.
Comentarii articol (0)