Intepatura de albina sau de viespe este un accident neplacut ce nu are cum sa treaca neobservat. Din fericire, pentru majoritatea copiilor, nu este unul grav, ci doar foarte dureros pe moment. Exista si persoane alergice la veninul de albina sau de viespe, iar pentru acestea o simpla intepatura poate duce la soc anafilactic. Dar cazurile sunt destul de rare. Cei mai multi copii vor dezvolta doar iritatii locale de mici dimensiuni la locul intepaturii, dureroase ce-i drept, dar care trec de la sine in cateva zile.
Intepatura de albina sau viespe – masuri de prim ajutor
Daca cel mic este intepat de o albina, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa scoti acul, care de obicei ramane infipt in pielea copilului. Acul unei albine functioneaza asemanator unei pompe automate: cu cat sta mai mult in piele, cu atat pompeaza mai mult venin. De aceea, este important sa il scoti cat de repede poti. Uita-te dupa un punct negru in mijlocul zonei rosii ce apare ca urmare a intepaturii. Nu incerca sa apuci acul cu degetele sau cu o penseta, deoarece risti sa storci si mai mult venin. In schimb, zgarie usor zona cu unghia sau cu un card (chiar si cu cel de sanatate, de ce nu?!).
Odata scos acul, spala bine zona cu apa si sapun. La fel si daca este vorba despre o intepatura de viespe (acestea nu-si lasa acul in piele). Aplica gheata sau altceva foarte rece la locul intepaturii, pentru circa un sfert de ora, dar niciodata direct pe piele, ci intr-un prosop sau intr-un tricou, de exemplu.
Pentru a reduce durerea, poti pune imediat pe zona afectata o compresa imbibata cu apa in care ai dizolvat bicarbonat de sodiu.
Atentie, un alt leac babesc spune ca, pentru intepaturile de viespe, pe rana trebuie aplicata o compresa cu otet diluat in apa. Sa nu faci asta, deoarece exista riscul de arsuri sau intoxicatii din cauza absorbtiei extrem de rapide a otetului transcutanat, mai ales in cazul copiilor mici.
In schimb, daca bebelusul este mai mare de 6 luni, ii poti da un antihistaminic (exista si sub forma de sirop, si sub forma de crema), pentru a diminua mancarimile si umflatura din acea zona. Cel mai sigur este sa intrebi medicul despre acest lucru la urmatorul control, iar daca si el spune ca nu exista contraindicatii, sa ai mereu in casa sau in bagaj un astfel de medicament.
Cand mergi la urgenta
Ca urmare a intepaturii, este normal ca zona sa se inroseasca si sa se umfle, dar durerea trece in general in cateva ore. De asemenea, este normal ca locul intepaturii sa ramana umflat inca 2-3 zile.
Simptomele care iti arata ca ceva nu este in regula si ca cel mic e alergic la veninul de albina sau de viespe sunt urmatoarele: prurit generalizat, dificultatea de a respira, wheezing, greata, umflarea limbii, a fetei sau a manilor, ameteala, crampe abdominale, senzatie de apasare in piept. Aceste simptome au o evolutie rapida si pot progresa spre soc anafilactic, deci este esential sa ajungi cat mai repede cu copilul la spital. Reactiile apar de obicei imediat dupa intepatura, dar pot sa apara si dupa circa 60 de minute.
Mergi cu copilul la spital si in cazul in care a fost intepat in interiorul gurii sau daca a fost intepat de mai multe ori.
De asemenea, trebuie sa-l vada un doctor daca, la cateva zile dupa neplacutul incident, zona intepaturii este in continuare foarte rosie sau dureroasa, daca pare ca s-a infectat sau daca cel mic face febra.
Cum previi intepaturile de albine si viespi
Desi nu prea ai cum sa prevezi astfel de accidente, sunt cateva masuri care scad riscul ca cel mic sa fie intepat de o albina sau de-o viespe. Cum ar fi sa nu folosesti produse cosmetice parfumate (mirosul puternic poate atrage albinele) si nici sa nu-l imbraci in haine foarte colorate sau cu imprimeu floral. Si ai grija sa nu mearga descult prin iarba.
Atunci cand sunt albine in apropiere, invata-l sa nu se agite, ci sa ramana calm si sa se indeparteze de ele. Albinele ataca doar cand se simt in pericol. In schimb, viespile sunt mult mai agresive.
Daca totusi este intepat, explica-i copilului de ce nu este bine sa se scarpine si taie-i unghiile foarte scurt, in caz ca totusi incearca.
Nu uita ca veninul albinelor este diferit de cel al viespilor. Deci chiar daca o persoana nu este alergica la intepatura de albine, ar putea fi totusi la cea de viespi. Si invers.
Si inca un lucru, extrem de important: nu te baza pe repelentele impotriva insectelor, acestea nu protejeaza si impotriva intepaturilor de albine sau viespi. Exista in schimb produse dedicate.
Comentarii articol (3)