avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Cum te aperi capuse
Discuție deschisă în Cultură generală

Cum te aperi capuse

Valabil pentru oameni si pentru animale

Din batrani si experienta proprie (avand animale), indiferent de stadiul in care este capusa, ori doar o pata neagra, ori deja umflata de sange, ca un bob de fasole:


1. Daca s-a prins o capusa si ai in casa untura, acoper-o complet cu untura solida si dupa doua-trei minute se desprinde (ea se sufoca, untura nu permite nici un strop de aer si capusa scoate capul din piele);
daca nu s-a desprins inca, pui untura din nou.

2. Daca ai tinctura de iod, imbibi foarte bine un tampon de vata in tinctura si tii pe capusa cateva minute (3-4) si ea se va desprinde. Eventual mai picuri cativa stropi de tinctura pe tampon in timp ce il tii pe capusa. Atentie, nu iod simplu ci numai tinctura ! Daca este adanc prinsa in piele, repeti operatiunea. Atunci cand o rupi fortat si ramane capul in piele, se produce infectia.
Faceti asta si nu veti ajunge la doctor.

3. Daca vezi pe mana, picior etc. o insecta mica verde sau bruna cu o pozitie ciudata infipta sub piele faci urmatoarele:
Cu un tampon de tifon bine inmuiat in acetona se tamponeaza insecta si in citeva minute cade singura. Se desinfecteaza bine cu iod si se spala bine mainile cu apa si sapun. Se unge locul cu alifie de galbenele cu propolis. Se institue regim cu fructe si legume, iar medicul de specialitate face tratamen cu antibiotice. Sper sa nu fie nevoie, dar este bine de retinut.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:26, 15 Mai 2012
Sfaturile sunt de retinut
Esenta o constitie afectiunile pe care le transmite capusa,care conditionat de fiecare organism gazda ,se pot manifesta distinct ,cu forme tipice sau atipice-greu de decelat de catre necunoscatori
Avand in vedere formele si marimile diferite pe care le preia capusa in stadiile de evolutie,o problema majora o constituie momentul , marimea si mai ales zona in care aceasta a inteles sa se
Boala Lyme denumita si Borelioza constituie consecinta muscaturii de capusa.
Aceasta bacterie este intalnita de obicei la animale precum soarecii,caini,pisici,vaci,magari,
cai,capre,oi,etc.
Capusele Ixodes pot lua bacteria cand musca un animal infectat, apoi o pot transmite la om, care poate face boala Lyme.
Capusele sunt mici si pot fi greu de vazut cu ochiul liber-traiesc in iarba si in tufe si se ataseaza unui animal care trece pe langa ele, denumit gazda.
Boala Lyme poate afecta pielea, incheieturile, sistemul nervos si alte sisteme sau organe-conditionat de starea generala a gazdei simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.
Primul semn al infectiei este de obicei o urticarie circulara, denumita eritem migrator, care apare in 1-2 saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile dupa muscatura capusei.
Aceasta urticarie are adesea un aspect caracteristic de tinta, cu un punct rosu central inconjurat o zona de piele curata, la randul ei inconjurata de o zona rosie ce se extinde. Poate aparea si sub forma unui inel rosu solid ce se extinde. Zona poate fi calda la atingere si de obicei nu este dureroasa, nici nu da mancarime. Urticaria in forma de tinta poate fi mai dificil de observat la persoanele care au tenul mai intunecat, la care poate lua aspectul unei vanatai. Urticaria de obicei trece in circa o luna. Desi aceasta urticarie este considerata tipica pentru boala Lyme, sunt multi bolnavi care nu o fac.
Impreuna cu urticaria, persoana infectata poate avea simptome asemanatoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap si dureri musculare.
Lyme Boala Lyme nu se transmite de la o persoana la alta.
Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecarei persoane la capuse,de sensibilitatea si imnitatea individuala.
Copiii si adultii care petrec mult timp in aer liber – mai ales in zonele impadurite de regula cu stejari sau in apropierea acestora – au un risc mai mare de a contracta boala Lyme. Animalele domestice, precum cainii si pisicile, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme si pot transporta capuse infectate in zonele locuite de oameni.
Testele de sange pot ajuta la diagnosticarea bolii Lyme prin detectarea anticorpilor la Borrelia burgdorferi in sangele pacientului. Totusi, testele de sange pot da rezultate imprecise daca sunt facute la o luna dupa infectarea initiala, deoarece formarea anticopilor dureaza.
Boala Lyme poate fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele pot semana cu cele ale multor alte boli.
Tratamentul bolii Lyme depistate de timpuriu inseamna de obicei o cura de antibiotice administrate timp de 3-4 saptamani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spitalul elias - fundeni mihalea223 mihalea223 Pe 6 noiembrie mama mea a fost dusa cu salvarea la Elias fiindca spitalul Fundeni nu are primiri urgenta.Ea este diagnosticata din 2001 cu maladia Crohn si ... (vezi toată discuția)
Fosta logodnica ma infectat cu herpes genital pe urma ma parasit iuliandante iuliandante Fosta mea partenera ma infectat cu herpes genital si dupa o relatie de 3 ani ma parasit , pot sa o dau in judecata ? Stiu si cand si unde a contactat boala ... (vezi toată discuția)